Overslaan en naar de inhoud gaan

Beekdaelen in verzet tegen zandafgraving Vaesrade

Geplaatst opwoensdag 26 augustus 2020 - 21:33

De provincie Limburg is van plan om een vergunning af te geven voor de afgraving van een gebied van vier hectare in Vaesrade. Het gaat om De Hommert. De gemeente Beekdaelen is het er absoluut niet mee eens.

De Gedeputeerde Staten (GS) beroepen zich op een afspraak uit 2011 met grondverzetbedrijf L’Ortye uit Hoensbroek. Die onderneming werkte destijds mee aan een grondruil om de Buitenring Parkstad Limburg mogelijk te maken.

PIP
Onderdeel van die afspraak was dat de provincie haar best zou doen om de ontgronding mogelijk te maken. Via een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) kan dit. Dat instrument willen de GS nu inzetten om de overeenkomst met L’Ortye gestand te doen.

Overlast
Vlak nadat woensdag de plannen van de provincie naar buiten kwamen, liet de gemeente Beekdaelen weten alles in het werk te stellen om de afgraving tegen te houden. Zo voorziet de gemeente veel overlast voor de nabije omgeving. De gemeente betreurt het dan ook dat GS het economisch belang van L’Ortye zwaarder laat wegen dan de leefbaarheidsbelangen van de omwonenden in Vaesrade.

Oog
Vier jaar geleden had de provincie nog oog voor het gebrek aan draagvlak bij de omwonenden van De Hommert. Daarom nam de provincie in 2016 nog geen besluit over de zandwinning op die plek in Vaesrade. Volgens Beekdaelen is dat draagvlak er anno 2020 nog steeds niet. Echter: nu wil de provincie haar inspanningsverplichting in de richting van L'Ortye wel nakomen.

Lees ook: Nog geen besluit over zandwinning in Hommert

Negatief
De eerste stap tegen afgraving zette de gemeenteraad van Beekdaelen al op 4 juli: toen heeft de raad zich in een motie negatief uitgesproken over de afgraving in Vaesrade.

Recreatieplas
De GS wijzen erop dat de afgraving meer is dan het nakomen van een afspraak met L’Ortye. De zandwinning in Vaesrade biedt soelaas bij het wegwerken van de Limburgse tekorten aan ophoogzand. Na de ontgronding van De Hommert kan op die plek een recreatieplas verrijzen.

Toetsen
Beekdaelen heeft al aangegeven om alle onderzoeken die de provincie in het kader van de zandwinning bij De Hommert laat uitvoeren nauwkeurig te toetsen, om te achterhalen of de belangen van de inwoners voldoende zijn meegenomen in die onderzoeken.

Ook weet Beekdaelen nu al dat het, zodra het PIP klaar is, een zienswijze gaat indienen tégen de komst van de zandwinning.

Tour de L1mbourg vanaf zaterdag op L1 TV. Iedere dag vanuit een andere Limburgse gemeente.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen