Overslaan en naar de inhoud gaan

Beek krijgt wethouder van klimaat: 'Sexy onderwerp'

Geplaatst opmaandag 9 april 2018 - 21:04

De gemeente Beek krijgt een wethouder van klimaat.

Dat is afgesproken in het nieuwe coalitieakkoord van de lokale partij BBB-NDB en het CDA. Het akkoord in maandag ondertekend in het gemeentehuis.

Energie-neutraal
Beek wil over tien jaar een energie-neutrale gemeente zijn. Met een wethouder van klimaat wil de coalitie duidelijk maken dat ze gaat voor een daadkrachtige uitvoering van het voorgenomen klimaatbeleid.

Sexy
Hub Schoenmakers wordt de klimaat-wethouder. Volgens hem is klimaat 'een sexy onderwerp' geworden. "Samen met de inwoners, verenigingen en het bedrijfsleven moeten we flinke stappen zetten", aldus Schoenmakers. Hij denkt voor Beek vooral aan zonne-energie en warmtepompen.

De coalitiepartijen hebben ook afgesproken om langdurig werklozen in te zetten in de wijk waar ze wonen, bijvoorbeeld bij het groenonderhoud. Het moet hen stimuleren om 'werk van zichzelf te maken'. Ook wordt de mogelijkheid bekeken om tijdelijke huizen te bouwen in kleine kernen zodat jongeren daar kunnen blijven wonen.

Bezuinigen
De coalitie verwacht wel de komende vier jaar te moeten bezuinigen vanwege de verwachte tekorten op de jeugdzorg. "Dat kan leiden tot een kleine lastenverhoging. Maar we hebben ook allerlei maatregelen bedacht om dat zoveel mogelijk te voorkomen", aldus wethouder Thijs van Es. Hij benadrukt dat Beek een financieel gezonde gemeente is die schuldenvrij is en ook nog eens de laagste belastingen van Limburg heeft.

Het nieuwe college telt één nieuw gezicht, namelijk Ralph Diederen. Hij wordt wethouder voor het CDA in plaats van Jean Wachelder. Die stopt ermee. De andere CDA-wethouder blijft Hub Hodzelmans. Thijs van Es en Hub Schoenmakers beginnen aan een nieuwe termijn voor BBB-NDB.

Installatie
Op 26 april wordt het nieuwe college geïnstalleerd. BBB-NDB vormen sinds oktober 2015 een coalitie in Beek. De twee coalitiepartijen bezetten samen 10 van de 17 zetels.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen