Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bedrijven moeten melden welke stoffen zij in de Maas lozen'

Geplaatst opzondag 24 september 2017 - 16:00

Bedrijven moeten verplicht gaan melden welke stoffen zij in de Maas lozen om vervuiling van het water onder controle te houden.

Dat zei Ria Doedel, directeur van drinkwaterbedrijf WML zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Rapport
Ze reageerde op een deze week verschenen rapport waaruit blijkt dat de vervuiling van de Maas is toegenomen. Dat komt door lozingen van industrie, landbouw en huishoudens. Met name restanten van medicijnen.

Ingewikkeld
WML kon in het afgelopen jaar 170 dagen geen Maaswater innemen. "Die ontwikkeling moet worden gestopt", aldus de WML-directeur. "Het product dat uit de kraan komt is goed, maar het wordt voor ons steeds ingewikkelder, zeker in droge periodes, om in kwalitatief en kwantitatief opzicht goed drinkwater te blijven leveren."

Lees ook: Maas steeds vaker te vies voor drinkwater

Normering
Ook Carla Brugman, GroenLinks-fractievoorzitter in Provinciale Staten, maakt zich ernstig zorgen over de drinkwatervoorziening op de lange termijn. "De oorzaak moeten worden aangepakt. Probleem is dat veel voor ons onbekende stoffen in de Maas worden geloosd. Daar bestaat dus ook geen normering voor. Dat maakt het nemen van maatregelen lastig", aldus Brugman.

Radioprogramma De Stemming is elke zondag van 11:00 tot 13:00 uur te horen bij L1.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen