Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bedrijven moeten gevolgen Brexit snel onderzoeken'

Geplaatst opvrijdag 1 februari 2019 - 22:35

Limburgse bedrijven die handel drijven met Engeland moeten zo snel mogelijk laten onderzoeken wat de Brexit voor praktische gevolgen voor hen heeft.

Daartoe roept VVD-gedeputeerde Joost van den Akker op.

Consequenties
Volgens Van den Akker worden die scans zowel op rijksniveau als provinciaal aangeboden, bijvoorbeeld door de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en MKB-Limburg. Daarbij wordt gekeken naar wat de Brexit betekent voor paspoorten, formulieren en formaliteiten en de gevolgen online. "Iedereen moet aan de slag", zo vindt Van den Akker. Want slechts een kwart van de betrokken bedrijven heeft tot nu toe zo’n scan laten maken.

Onrust
De gedeputeerde zegt verder dat de naderende Brexit in ieder geval ook in Limburg tot een hoop onrust leidt. "Want Groot-Brittannië is voor Limburg de vierde handelspartner. Met een export ter waarde van jaarlijks ruim 1,7 miljard en import ter waarde van 800 miljoen euro", zo stelt Van den Akker. "Met importheffingen leidt de Brexit onvermijdelijk tot minder handel."

Bureaucratie
Tegelijk zorgt de Brexit voor een hoop bureaucratie, bijvoorbeeld door containers die vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland worden vervoerd maar eerst in Venlo moeten worden gecontroleerd. Daarvoor zijn in Venlo heel wat extra douaniers nodig, aldus Van den Akker.

Kansen
Hij denkt wel dat ook Limburg kan profiteren van het feit dat honderden bedrijven serieus denken over een oversteek van Engeland naar Nederland.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen