Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bedrijven moeten gevolgen Brexit snel onderzoeken'

Geplaatst opvrijdag 1 februari 2019 - 22:35

Limburgse bedrijven die handel drijven met Engeland moeten zo snel mogelijk laten onderzoeken wat de Brexit voor praktische gevolgen voor hen heeft.

Daartoe roept VVD-gedeputeerde Joost van den Akker op.

Consequenties
Volgens Van den Akker worden die scans zowel op rijksniveau als provinciaal aangeboden, bijvoorbeeld door de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en MKB-Limburg. Daarbij wordt gekeken naar wat de Brexit betekent voor paspoorten, formulieren en formaliteiten en de gevolgen online. "Iedereen moet aan de slag", zo vindt Van den Akker. Want slechts een kwart van de betrokken bedrijven heeft tot nu toe zo’n scan laten maken.

Onrust
De gedeputeerde zegt verder dat de naderende Brexit in ieder geval ook in Limburg tot een hoop onrust leidt. "Want Groot-Brittannië is voor Limburg de vierde handelspartner. Met een export ter waarde van jaarlijks ruim 1,7 miljard en import ter waarde van 800 miljoen euro", zo stelt Van den Akker. "Met importheffingen leidt de Brexit onvermijdelijk tot minder handel."

Bureaucratie
Tegelijk zorgt de Brexit voor een hoop bureaucratie, bijvoorbeeld door containers die vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland worden vervoerd maar eerst in Venlo moeten worden gecontroleerd. Daarvoor zijn in Venlo heel wat extra douaniers nodig, aldus Van den Akker.

Kansen
Hij denkt wel dat ook Limburg kan profiteren van het feit dat honderden bedrijven serieus denken over een oversteek van Engeland naar Nederland.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen