Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijfsleven alleen anoniem eerlijk over gevolgen corona

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 6:00

Veel bedrijven zeggen niets te merken van het coronavirus.

De voorraden zijn op peil en de mensen werken gewoon, zo blijkt uit een rondgang van L1 langs bedrijven.

Achter de schermen
Achter de schermen maakt het bedrijfsleven zich wel degelijk zorgen. Al geven bedrijven dat niet graag toe.

Geen tekorten
"Nee, geen probleem. We hebben geen tekorten", zegt een medewerker van een groothandel van auto- en vrachtwagenonderdelen. Hij is niet de enige, zo blijkt. Bedrijven die onderdelen voor auto's, vrachtauto's, de bouw of elektrische apparaten verkopen, laten eensgezind weten dat er geen tekorten zijn. En die zullen er voorlopig ook niet zijn.

Moeren en schroeven
En ook grote bedrijven zeggen nauwelijks hinder te ondervinden van de wereldwijde crisis. Ook Berner, een wereldwijde groothandel in onder andere moeren en schroeven niet. "We hebben slechts van een beperkt aantal toeleveranciers melding gehad dat zij tekorten van bepaalde grondstoffen hebben of verwachten en dat dit mogelijk van invloed kan zijn op de levertijden", stelt het bedrijf in Landgraaf in een reactie. "Een aantal Chinese leveranciers heeft de productie moeten staken wegens sluiting van de fabriek. Echter, door het door Berner gevoerde (Europese) inkoopbeleid heeft dit nog niet geleid tot noemenswaardige leveringsproblemen."

Voorraden toereikend
VDL heeft ook geen problemen. "Onze buffers van onderdelen, denk aan bijvoorbeeld moeren, bouten en andere bevestigingsmaterialen, zijn op dit moment toereikend zodat de productie bij VDL-bedrijven vooralsnog geen gevolgen ondervindt van het coronavirus", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Hoelang de voorraden strekken kon het bedrijf nog niet zeggen. Ventilator-bouwer Vostermans in Venlo zegt ook nauwelijks de gevolgen te voelen.

Economische gevolgen
Niets aan de hand dus, zo lijkt het. Toch moeten de economische gevolgen van de crisis langzaam maar zeker voelbaar worden. China is het land van de maakindustrie. Een groot deel van de producten en onderdelen die wereldwijd worden gemaakt, komt uit het land. En in grote delen van het land is de productie stilgevallen of loopt achter. Het gevolg. Veel producten zijn steeds minder te krijgen.

Lees ook: Corona-angst op de werkvloer: ondernemers ongerust

Openhartig
Dat blijkt ook uit een enquête van de Limburgse Werkgevers Vereniging LWV. Daarin zijn ondernemers openhartig en blijkt dat een kwart van de 216 bedrijven die zijn ondervraagd, nu al problemen ondervinden. Onder andere door tekorten aan onderdelen uit China, zo geven ze anoniem aan. En dat lijkt ook logisch. Bedrijven houden een bepaalde voorraad van onderdelen en grondstoffen aan. Voor een bepaalde periode. Want opslag van producten kost geld en ruimte. Die voorraden slinken nu.

Geen paniek
Dat de bedrijven alleen anoniem naar buiten durven te treden is geen verrassing. Ze willen geen paniek veroorzaken bij klanten en personeel. Ook is het voor de bedrijven 'business as usual' zo stelt directeur Huub Narinx van het LWV en gaat het werk door.

Inferieure producten
Daarnaast staan veel bedrijven niet te springen om kenbaar te maken dat hun producten of onderdelen uit China komen. Die worden toch vaak gezien als minder betrouwbaar. Inferieure producten die snel kapotgaan. Een vooroordeel dat maar moeilijk weg te nemen is. Ook vrezen bedrijven klanten te verliezen als ze toegeven dat ze tekorten hebben.

Lees ook: Ondernemend Limburg bereidt zich voor op coronacrisis

Ruiterlijk
Slechts een enkel bedrijf geeft ruiterlijk toe dat de voorraden opraken. M2Trading in Sittard bijvoorbeeld. Het bedrijf verkoopt onderdelen voor scooters, scootmobielen en rollators. "De problemen worden dagelijks groter", zegt een medewerker. "Accu’s en windschermen worden steeds schaarser. Steeds meer producten uit China worden niet meer geleverd."

Lege schappen
De bedrijven geven wel allemaal toe dat de situatie niet te lang meer moet duren. Als de levering van producten blijft stokken, raken de schappen leeg. Valt de productie bij bedrijven stil. Zo’n 8 procent van de bedrijven die door het LWV zijn bevraagd denken zelfs dat ze gebruik moeten maken van deeltijd WW, omdat ze mensen tijdelijk naar huis moeten sturen.

Doodziek
Voor het bedrijfsleven is te hopen dat de crisis snel voorbij is. Dat de Chinese economie weer op stoom komt. Zo niet. Dan maakt het coronavirus niet alleen mensen, maar ook de wereld, Europese, Nederlandse en Limburgse economie doodziek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen