Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedreigde jihadcriticus Elforkani hervat preken

Geplaatst opzondag 14 december 2014 - 20:31

De bedreigde imam Yassin Elforkani uit Amsterdam heeft zondag zijn stem weer laten horen in het debat over radicalisering en Islam.

Zijn toespraak op het symposium Samen-leven ter ere van het tienjarig bestaan van het Interreligieus Platform Sittard-Geleen zondagmiddag was zijn eerste publieke optreden nadat hij vorige maand op advies van de politie tijdelijk was gestopt met zijn werkzaamheden vanwege ernstige bedreigingen van radicale geloofsgenoten. Aanstaande vrijdag wil hij het preken in de Omar al-Farouk-moskee in Utrecht hervatten.

Afvallige
Zijn bedreigers zouden hem als geloofsverrader en afvallige zien omdat hij jongeren oproept niet naar Syrië en Irak te reizen voor de jihad. Elforkani geldt als een vooraanstaande jihadcriticus en is woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en daarmee 380 moskeeën in het land. Over de bedreigingen en de reden waarom hij zijn werk nu weer hervat wil hij niets zeggen.

Radicalisering bespreekbaar maken
Hij herhaalde tijdens de jubileumbijeenkomst in Geleen zijn oproep aan moskeebestuurders en imams om hun verantwoordelijkheid te nemen om het maatschappelijke vraagstuk van radicalisering bespreekbaar te maken. "Niet de islam maar de interpretaties daarvan die leiden tot concepten als het kalifaat, de Islamitische Staat, de jihad in Syrië en Irak moeten ter discussie worden gesteld", aldus Elforkani.

Tien jaar na de dood van Theo van Gogh
Het feit dat jihadisten legitimiteit halen uit de islam om mensen te onthoofden, geeft volgens Elforkani aan dat de dialoog, tien jaar na de dood van Theo van Gogh - reden voor de oprichting van het interreligieus platform Sittard-Geleen - nog niet lang niet klaar is.

Het politiek klimaat is anders, de discussie is scherper dan tien jaar geleden, constateert Elforkani. Hij riep de samenleving op het moreel kompas in die scherpte niet te verliezen. "Laten we het debat voeren, kritisch, maar met respect voor elkaars mening en met als doel reflectie en vooruitgang."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geleen kan omstreden prediker Abou Hafs niet weren
Moskeebestuur Geleen pal achter komst omstreden prediker
Al-Houda moskee geleen
Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'
Al Houda Moskee
'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV