Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedreigde jihadcriticus Elforkani hervat preken

Geplaatst opzondag 14 december 2014 - 20:31

De bedreigde imam Yassin Elforkani uit Amsterdam heeft zondag zijn stem weer laten horen in het debat over radicalisering en Islam.

Zijn toespraak op het symposium Samen-leven ter ere van het tienjarig bestaan van het Interreligieus Platform Sittard-Geleen zondagmiddag was zijn eerste publieke optreden nadat hij vorige maand op advies van de politie tijdelijk was gestopt met zijn werkzaamheden vanwege ernstige bedreigingen van radicale geloofsgenoten. Aanstaande vrijdag wil hij het preken in de Omar al-Farouk-moskee in Utrecht hervatten.

Afvallige
Zijn bedreigers zouden hem als geloofsverrader en afvallige zien omdat hij jongeren oproept niet naar Syrië en Irak te reizen voor de jihad. Elforkani geldt als een vooraanstaande jihadcriticus en is woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en daarmee 380 moskeeën in het land. Over de bedreigingen en de reden waarom hij zijn werk nu weer hervat wil hij niets zeggen.

Radicalisering bespreekbaar maken
Hij herhaalde tijdens de jubileumbijeenkomst in Geleen zijn oproep aan moskeebestuurders en imams om hun verantwoordelijkheid te nemen om het maatschappelijke vraagstuk van radicalisering bespreekbaar te maken. "Niet de islam maar de interpretaties daarvan die leiden tot concepten als het kalifaat, de Islamitische Staat, de jihad in Syrië en Irak moeten ter discussie worden gesteld", aldus Elforkani.

Tien jaar na de dood van Theo van Gogh
Het feit dat jihadisten legitimiteit halen uit de islam om mensen te onthoofden, geeft volgens Elforkani aan dat de dialoog, tien jaar na de dood van Theo van Gogh - reden voor de oprichting van het interreligieus platform Sittard-Geleen - nog niet lang niet klaar is.

Het politiek klimaat is anders, de discussie is scherper dan tien jaar geleden, constateert Elforkani. Hij riep de samenleving op het moreel kompas in die scherpte niet te verliezen. "Laten we het debat voeren, kritisch, maar met respect voor elkaars mening en met als doel reflectie en vooruitgang."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geleen kan omstreden prediker Abou Hafs niet weren
Moskeebestuur Geleen pal achter komst omstreden prediker
Saoedi’s pakken Venlose imam op
Hoop op snelle vrijlating Venlose imam
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen