Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedreigde hommelsoort na tientallen jaren terug in Limburg

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 21:21

Natuurliefhebbers hebben in Zuid-Limburg een heidehommel gezien. Het is voor het eerst na een afwezigheid van 53 jaar dat het insect in Limburg is waargenomen.

De hommel werd gezien en gefotografeerd bij Berg en Terblijt. Dat meldt de website Nature Today.

Ernstig bedreigd
De heidehommel is ernstig bedreigd. De dichtstbijzijnde plek waar het beestje ook voorkomt, is de Eifel in Duitsland. In Nederland komt de heidehommel ook voor in Drenthe, Friesland en Overijssel.

1967
Deze hommel werd in 1967 voor het laatst gezien in Limburg, toen bij Simpelveld. De waarneming bij Berg en Terblijt werd gedaan in Groeve Blom. In de afgelopen weken zijn ook drie voor Limburg nieuwe bijensoorten ontdekt.

Lees ook: Nieuwe bijensoort ontdekt in Zuid-Limburg

Lees ook: Nieuwe bijensoort strijkt neer in Limburg

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen