Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedreigde hazelmuis beleeft topjaar

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2015 - 9:43

Het gaat goed met de zeldzame hazelmuis. In 2014 is een recordaantal nesten van het diertje geteld.

Vooral in het Vijlenerbos is de populatie flink toegenomen. Maar ook het aantal nesten ten westen van de Geul en in het Onderste en Bovenste bos groeit langzaam.

Maatregelen
De afgelopen jaren hebben Staatsbosbeheer en het IKL allerlei maatregelen genomen om het leefgebied van de hazelmuis uit te breiden. Zo werden in het Vijlenerbos honderden meters bosrand teruggezet om ruimte en licht te creëren voor de hazelmuis.

De komende jaren wordt geprobeerd de bossen ten westen van de Geul met elkaar te verbinden, om het leefgebied van de hazelmuis verder uit te breiden.

Hazelmuis
De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) is één van de zeldzaamste diersoorten van Nederland. Het oranje muisje komt alleen in het zuiden van Limburg voor en leeft daar verborgen in bosranden met veel bramen en hazelnoten.

2015
De verwachtingen voor 2015 zijn volgens Bureau van de Zoogdiervereniging gematigd positief. Door de warme zomer zijn de hazelmuisjes vroeg begonnen met de voortplanting, waardoor er mogelijk meer jongen groot zijn geworden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jos van der Ven nieuwe pastoor Blerick
Wilde katten ontdekt in Vijlen
Winters plaatje: eerste sneeuw van 2015 een feit
Wilde kat WK1 door auto overreden
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen