Burgemeester Wil Houben van Voerendaal had graag hulp gehad bij het omgaan met agressie en geweld.
Hij vindt het dan ook een goed idee dat het kabinet lokale en regionale politici als wethouders, burgemeesters en gedeputeerden beter wil gaan helpen om te gaan met agressie en geweld.
Vuurwapen
Burgemeester Houben werd eind februari, toen hij met zijn auto op weg naar zijn werk was, door een gemaskerde man bedreigd met een vuurwapen.
Lees ook: Gemaskerde man die burgervader bedreigde nog voortvluchtig
Ervaringsdeskundige
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met een landelijk ondersteuningsteam politieke ambtsdragers bijstaan na een incident. Houben is door de minister nog niet gevraagd voor dit team, maar staat zijn collega's graag met raad en daad bij als ervaringsdeskundige. "Toen mij dat overkwam was dat een kwestie van zelfservice. Met een halve man en een paardenkop moet je er dan maar voor zorgen dat je verstandige dingen doet."
Lees ook: Gepantserde auto en bewapende beveiligers voor burgervader
Voorlichting
Ook wil minister Kajsa Ollongren voorlichting en trainingen geven aan bestuurders, zodat zij voorbereid zijn op geweld. Een goed idee vindt Houben. Bijvoorbeeld in het 'burgermeestersklasje' zouden bestuurders inzicht moeten krijgen in bijvoorbeeld de beveiliging van hun woning en hoe je veilig van huis naar je werk komt.
Ook nazorg vindt hij belangrijk: "Die nazorg is niet georganiseerd. Ik heb zelf zo links en rechts wel met mensen gesproken, bijvoorbeeld met een landelijk bekende psycholoog. Alleen om er zeker van te zijn dat ik er op een goede manier mee omga."
Geweld
Vorig jaar kreeg 29 procent van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen vanuit hun functie te maken met agressie of geweld. Dat is 2 procent meer dan in 2016, blijkt uit onderzoek.
Geen aangifte
Omdat de slachtoffers vaak vinden dat het incident te klein is of omdat agressie bij hun functie hoort, wordt in veel gevallen geen aangifte gedaan. Ollongren wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gemaakt. "Elke vorm van bedreiging of ongewenste beïnvloeding, vind ik onacceptabel."
Mij maken ze niet bang
Voor Houben lag het voor de hand dat hij aangifte deed bij de politie. Maar vaak doen bestuurders dat niet. "Anderen willen misschien niet voor bedreigingen wijken en willen laten zien 'mij krijgen ze toch niet' of 'mij maken ze niet bang'", aldus Houben. Hij is het eens met minister Ollongren die wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gemaakt. Houben: "Het is wel van belang dat we in Nederland een beeld hebben van wat er aan de hand is."
Lees ook: Duizenden sms'jes verstuurd in zaak bedreiging burgemeester