Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedreigde burgemeester Houben had graag hulp gehad

Geplaatst opmaandag 25 juni 2018 - 14:14

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal had graag hulp gehad bij het omgaan met agressie en geweld.

Hij vindt het dan ook een goed idee dat het kabinet lokale en regionale politici als wethouders, burgemeesters en gedeputeerden beter wil gaan helpen om te gaan met agressie en geweld.

Vuurwapen
Burgemeester Houben werd eind februari, toen hij met zijn auto op weg naar zijn werk was, door een gemaskerde man bedreigd met een vuurwapen.

Lees ook: Gemaskerde man die burgervader bedreigde nog voortvluchtig

Ervaringsdeskundige
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met een landelijk ondersteuningsteam politieke ambtsdragers bijstaan na een incident. Houben is door de minister nog niet gevraagd voor dit team, maar staat zijn collega's graag met raad en daad bij als ervaringsdeskundige. "Toen mij dat overkwam was dat een kwestie van zelfservice. Met een halve man en een paardenkop moet je er dan maar voor zorgen dat je verstandige dingen doet."

Lees ook: Gepantserde auto en bewapende beveiligers voor burgervader

Voorlichting
Ook wil minister Kajsa Ollongren voorlichting en trainingen geven aan bestuurders, zodat zij voorbereid zijn op geweld. Een goed idee vindt Houben. Bijvoorbeeld in het 'burgermeestersklasje' zouden bestuurders inzicht moeten krijgen in bijvoorbeeld de beveiliging van hun woning en hoe je veilig van huis naar je werk komt.

Ook nazorg vindt hij belangrijk: "Die nazorg is niet georganiseerd. Ik heb zelf zo links en rechts wel met mensen gesproken, bijvoorbeeld met een landelijk bekende psycholoog. Alleen om er zeker van te zijn dat ik er op een goede manier mee omga."

Geweld
Vorig jaar kreeg 29 procent van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen vanuit hun functie te maken met agressie of geweld. Dat is 2 procent meer dan in 2016, blijkt uit onderzoek.

Geen aangifte
Omdat de slachtoffers vaak vinden dat het incident te klein is of omdat agressie bij hun functie hoort, wordt in veel gevallen geen aangifte gedaan. Ollongren wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gemaakt. "Elke vorm van bedreiging of ongewenste beïnvloeding, vind ik onacceptabel."

Mij maken ze niet bang
Voor Houben lag het voor de hand dat hij aangifte deed bij de politie. Maar vaak doen bestuurders dat niet. "Anderen willen misschien niet voor bedreigingen wijken en willen laten zien 'mij krijgen ze toch niet' of 'mij maken ze niet bang'", aldus Houben. Hij is het eens met minister
Ollongren die wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gemaakt. Houben: "Het is wel van belang dat we in Nederland een beeld hebben van wat er aan de hand is."

Lees ook: Duizenden sms'jes verstuurd in zaak bedreiging burgemeester

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen