Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedenker Maankwartier verlost Heerlen van lelijke puien

Geplaatst opzaterdag 27 november 2021 - 7:00

Kunstenaar Michel Huisman uit Heerlen heeft een droom: een mooiere binnenstad. En die droom is hij stukje bij beetje aan het verwezenlijken.

Lelijke gevels in het centrum vervangt hij met een groep vrijwilligers zodat de grandeur van de stad weer terugkeert. Huisman is kunstenaar en onder meer bekend als de ontwerper van het Maankwartier. Het sterk vernieuwde stationsgebied in Heerlen.

Zielloze constructies
Tientallen jaren lang zijn de winkelstraten in Heerlen -net als in alle Nederlandse binnensteden- in aanzien totaal veranderd. Oude gevels zijn vervangen door zielloze constructies van kunststof en glas.

Hondenpies
Huisman vertelt tijdens een wandeling hoe hij te werk gaat: "Hier zie je een pand dat tot voor kort was gehuld in wit plastic en marmer uit de zeventiger jaren. Honden hadden er tegen aan gepiest; het was geel uitgeslagen. We hebben de moed gehad om met destructief onderzoek te kijken wat eronder zat. Het oorspronkelijke portiek zat er nog. Dat hebben we als archeologen schoongemaakt. We hebben deuren van honderd jaar oud gekocht en die hebben we met 32 vrijwilligers kaal geschuurd en gerestaureerd. En daar boven komen weer raampjes glas in lood."

Lees ook: Extra geld voor opknapbeurt gevels binnenstad Heerlen

Sloop
In praktisch elke Nederlandse binnenstad zijn de winkelstraten in de jaren 60, 70 en 80 grondig aangepakt. Oorspronkelijke puien zijn uit de winkelpanden gesloopt en vervangen door bouwsels van kunststof, aluminium en glas. Zonder enige rekening te houden met de structuur van de oude gevel.

Goedkoop
"Als je kijkt zie je een horizontale streep door de straat. Men koos voor onderhoudsarme materialen. Niet uit kwaadwillendheid of wansmaak, men koos voor iets wat het minste kost. Het bezwaar is dat het kil aandoet en snel groezelig wordt", zegt Huisman.

Lees ook: Winkeliers Heerlen boos over verloedering stadscentrum

Vrijwilligers
Er is veel belangstelling bij ondernemers om hun winkelpui weer in samenhang te brengen met de gevel. Momenteel lopen er 38 projecten die door Atelier Stadsrevisie worden aangepakt. Met subsidie van de gemeente. Huisman krijgt een vergoeding, maar verder wordt het werk uitgevoerd door vrijwilligers. Dat gebeurt in een werkplaats waar de puien als bouwpakketten in elkaar worden gezet.

Toekomst
Er zijn oudere vrijwilligers die met pensioen zijn en jongeren die werkervaring opdoen. Huisman: "We hebben het gevoel dat we aan de stad waarde toevoegen. Iedereen vindt het leuk om carnavalswagens te bouwen. Daar heb je drie dagen plezier van. Dit is iets waar je na tien jaar nog vraagt wie dat gemaakt heeft."

Rechtszaak
Bijna veertig projecten heeft het Atelier Stadsrevisie van Michel Huisman in portefeuille. Maar hoe zeer de stad ook verandert, het roept ook tegenstand op. Er is een rechtszaak aangespannen omdat het project niet Europees is aanbesteed. De dwangsom die aan de zaak gekoppeld was is inmiddels opgeheven waardoor het werk kan doorgaan. Pas in mei doet de rechter zijn uitspraak. Ook coronamaatregelen maken het moeilijk het werk nu uit te voeren. Maar Huisman laat zich er niet door uit het veld slaan: "Ik probeer zo veel mogelijk door te gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen