Overslaan en naar de inhoud gaan

Beademingsapparaat Panningen: Wereldwijde interesse

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 15:57

Het beademingsapparaat voor coronapatiënten dat is ontwikkeld door een bedrijf uit Panningen kan rekenen op wereldwijde belangstelling.

Het bedrijf maakt normaal gesproken speciale LED-verlichting, maar besloot in deze tijd iets te willen doen voor zieke medemensen.

Mensenlevens redden
De reguliere opdrachten voor het verlichtingsbedrijf Stogger liggen door de coronacrisis stil. Het zette de ingenieurs aan het denken waarna gekozen werd voor iets dat mensenlevens kan redden; een beademingsapparaat.

Radboud
Bij de ontwikkeling is steeds overleg gevoerd met het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Volgens ingenieur Pieter Peeters was dat contact al gelegd. 'We waren in het Radboud bezig met een ander project. Die contacten hebben we goed gebruikt voor het ontwikkelen van een betaalbaar beademingsapparaat'.

Lees ook: Lichtspecialist in Panningen aan wieg beademingsapparaat

Gestript
De kosten van de Ventilator PAL liggen rond de 370 euro. 'Het apparaat is gestript van alle extra's, maar doet wat het moet doen; mensen automatisch zuurstof geven'. zegt Peeters. Het ademhalingsapparaat is nog niet gecertificeerd, maar dat is volgens Peeters nu niet nodig. 'Ik vergelijk dat met een drenkeling. Als iemand in het water springt om deze te redden vraag je ook niet naar zijn zwemdiploma'.

Namaken
Het is de bedoeling er samen met partners in eerste instantie duizend te maken. Dat moet volgens ontwikkelaar Stefan Dorssers lukken. 'We hebben zoveel hulp aangeboden gekregen en ook bedrijven die met ons in zee willen gaan, dus dat komt zeker goed'. Hoeveel er uiteindelijk moeten worden gemaakt is nog onduidelijk. 'Van ons mogen mensen het gewoon over de hele wereld namaken'. zegt Dorssers. 'Het gaat erom dat het de zieke mensen helpt en dat er levens mee worden gered'.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen