Overslaan en naar de inhoud gaan

'Baten coronatesten PathoFinder ook deels naar provincie'

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 6:57

De fractie van Lokaal-Limburg vindt dat de provincie financieel moet meeprofiteren van het succes van het Maastrichtse bedrijf PathoFinder.

Dit omdat het bedrijf is gevestigd op de Brightlands Health Campus en die is tot stand gekomen met heel wat provinciale subsidie, aldus de tweemansfractie in het Limburgs Parlement in schriftelijke vragen.

Binnen twee uur
PathoFinder maakte vorige week bekend dat het een test heeft ontwikkeld waarmee binnen twee uur vastgesteld kan worden of iemand besmet is met het corona-virus.

Ziekenhuizen
De testen zullen binnenkort geleverd worden aan ziekenhuizen in Nederland en het buitenland.

Fonds
Ruim een jaar geleden nam het Limburgs Parlement een motie van Lokaal-Limburg aan om de mogelijkheid van een fonds te onderzoeken waarin eventuele opbrengsten en winst terugvloeien van initiatieven die tot stand zijn gekomen met steun van de provincie.

Voor juni moet dat onderzoek klaar zijn. "Het is wenselijk dat revenuen die voortvloeien uit door de provincie mee gefinancierde experimenten/projecten tenminste voor een deel ten goede komen aan de mede-financier, zijnde de provincie", zo staat in de motie.

Voorbeeld
Lokaal-Limburg statenlid Henk van der Linden vindt PathoFinder daar een uitgesproken voorbeeld van. Hij noemt het maatschappelijk rendement van de corona-testen overduidelijk. En daarom stelt hij dat dat ook ‘verzilverd’ moet worden. Want het gaat in zijn ogen om de ontwikkeling van een product ‘van een mede door de provincie gesubsidieerde partner’.

Chinese handen
PathoFinder is overigens sinds eind vorig jaar voor het grootste deel in Chinese handen. Het bedrijf GeneoDx heeft toen een meerderheidsbelang genomen in de in 2004 gestarte onderneming.

Daardoor heeft zij toegang gekregen tot de Chinese markt.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen