Overslaan en naar de inhoud gaan

'Baten coronatesten PathoFinder ook deels naar provincie'

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 6:57

De fractie van Lokaal-Limburg vindt dat de provincie financieel moet meeprofiteren van het succes van het Maastrichtse bedrijf PathoFinder.

Dit omdat het bedrijf is gevestigd op de Brightlands Health Campus en die is tot stand gekomen met heel wat provinciale subsidie, aldus de tweemansfractie in het Limburgs Parlement in schriftelijke vragen.

Binnen twee uur
PathoFinder maakte vorige week bekend dat het een test heeft ontwikkeld waarmee binnen twee uur vastgesteld kan worden of iemand besmet is met het corona-virus.

Ziekenhuizen
De testen zullen binnenkort geleverd worden aan ziekenhuizen in Nederland en het buitenland.

Fonds
Ruim een jaar geleden nam het Limburgs Parlement een motie van Lokaal-Limburg aan om de mogelijkheid van een fonds te onderzoeken waarin eventuele opbrengsten en winst terugvloeien van initiatieven die tot stand zijn gekomen met steun van de provincie.

Voor juni moet dat onderzoek klaar zijn. "Het is wenselijk dat revenuen die voortvloeien uit door de provincie mee gefinancierde experimenten/projecten tenminste voor een deel ten goede komen aan de mede-financier, zijnde de provincie", zo staat in de motie.

Voorbeeld
Lokaal-Limburg statenlid Henk van der Linden vindt PathoFinder daar een uitgesproken voorbeeld van. Hij noemt het maatschappelijk rendement van de corona-testen overduidelijk. En daarom stelt hij dat dat ook ‘verzilverd’ moet worden. Want het gaat in zijn ogen om de ontwikkeling van een product ‘van een mede door de provincie gesubsidieerde partner’.

Chinese handen
PathoFinder is overigens sinds eind vorig jaar voor het grootste deel in Chinese handen. Het bedrijf GeneoDx heeft toen een meerderheidsbelang genomen in de in 2004 gestarte onderneming.

Daardoor heeft zij toegang gekregen tot de Chinese markt.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen