Overslaan en naar de inhoud gaan

Basketballers BAL schrijven historie met bekerwinst

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 16:21

Basketbal Academie Limburg (BAL) heeft het bekersprookje een passend slot gegeven door de finale van de DBL Cup te winnen. Yoast United werd in Zwolle verslagen: 98-88.

Het is voor het eerst in de rijke Weerter basketbalgeschiedenis dat beslag wordt gelegd op de nationale basketbalbeker. Voor het in 2017 ingestroomde BAL is het überhaupt de allereerste prijs, voorloper BSW Weert won één landstitel maar wist nooit het bekertoernooi te winnen.

Levensgevaarlijk
In het eerste kwart werd direct duidelijk dat beide ploegen vooral uitblinken in hun hun aanvalsspel. BAL, dat als nummer acht van de competitie zeer verrassend de bekerfinale haalde, deed dat met name via Trevor Jasinsky nog overtuigender dan de tegenstander uit Bemmel. Vooral van de driepuntslijn waren de Weertenaren levensgevaarlijk: vijf keer viel de bal van die afstand in de basket, waardoor BAL na het openingskwart met 26-22 leidde.

Video: NOS

Voortdurend voorsprong
BAL bleef effectiever opereren dan de tegenstander, ook omdat center Quattarius Wilson in de bucket goed werk verrichte. Het team van Radenko Varagic bouwde een voorsprong van tien punten op, maar zag Yoast aan het eind van de tweede periode weer enigszins tegenstribbelen. De voorsprong bleef echter voortdurend in bezit van BAL, dat halverwege met 49-43 voor stond.

Klad
Yoast kwam vol goede intenties uit de catacomben, maar BAL reageerde indrukwekkend en breidde de voorsprong uit naar 61-49. Vervolgens kwam toch de klad er in bij de Weertenaren. Halverwege het derde kwart wist Yoast voor het eerst een serie ballen achter elkaar raak te schieten en greep het aan de hand van topscorer Andres Ibarguen voor het eerst de voorsprong. Toch ging BAL door twee vrije worpen van Kerkradenaar Sander Hollanders met een voorsprong het laatste kwart in: 73-71.

Rake schoten
BAL richtte zich op en was vastberaden om het initiatief weer in handen te nemen en liep snel uit tot 78-71. Yoast stelde alles in het werk om het team uit Weert aan het wankelen te brengen, maar telkens waren daar weer de rake schoten van Wilson, Jasinsky en Hollanders. BAL gaf het niet meer weg en legde beslag op de eerste prijs in de geschiedenis van de club.

Play-offs om landstitel
Nu het bekertoernooi is afgelopen, kan BAL de blik richten op de play-offs om het landskampioenschap. Die starten dit weekend met een kwartfinale-tweeluik tegen de nummer één van de reguliere competitie: ZZ Leiden. Die ploeg werd afgelopen woensdag nog op sensationele wijze door BAL geklopt in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Basketbal Academie Limburg BAL Weert bekerfinale (2 mei 2021)
Foto: Orange Pictures
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen