Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisscholen weer open: Blijdschap bij ouders en leraren

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 16:02

Opluchting bij veel gezinnen want het einde is in zicht. Nog één week zitten de leerlingen van de basisscholen thuis. De rust in menig huis zal volgende week wederkeren.

Maandag gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. En daar zijn veel ouders blij mee.

Welkom bij de familie Meens. Hoe Jeroen, Monique, Jippe, Jelte en Jurre samen werken, sommen maken en spelen.

Video: L1

Jippe zit in groep 3 van basisschool De Veldhof in Eygelshoven. Hij krijgt online rekenles. Jippe gaat het vrij makkelijk af en voert probleemloos de sommetjes uit. Zijn vader is directeur op een andere basisschool, An d’r Put in Landgraaf, en werkt ook vanuit thuis. Af en toe steekt hij de helpende hand uit, maar echt nodig is dat niet. "Het gaat hem goed af, maar dat zal niet bij alle kinderen zo zijn. Ik vrees dat sommigen leerachterstand oplopen waardoor de verschillen tussen de kinderen alleen maar oplopen," zegt Jeroen Meens. Hij is blij dat de scholen volgende week weer opengaan.

Praktijk
Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Meens moet dat in de loop van deze week helder worden. "Ik deel wel de zorgen van ouders en collega's, maar de algemene tendens is dat er toch vooral opluchting is. Misschien komen er nog verschillende ophaaltijden voor kinderen, maar daar wordt nog naar gekeken." Overigens gaan de Limburgse scholen na een week ook weer dicht, maar dan omdat het vakantie is. "Een beetje vreemde timing, maar misschien geeft dat ook alweer een beetje rust."

Video: L1

Contact
De tweeling Jelte en Jurre maakt ook deel uit van de familie Meens. Zij gaan volgende week voor de eerste keer naar school. Ze zitten nu in groep 1 en daar is online onderwijs nog veel lastiger. Er is nu af en toe middels de computer contact met school, maar de twee kinderen zijn vooral thuis aan het spelen. En dat terwijl hun broertje rekenles volgt, hun vader thuiswerkt en ook moeder Monique, die bij Obvion werkt, allerlei online vergaderingen volgt.

Het is een drukte van jewelste die soms tot spanningen leidt. "Vaak zie je dat je net als ik in een online vergadering ga, dat ze dan gaan schreeuwen en ruzie gaan maken," vertelt Monique.

Buiten spelen
Ook de kinderen zelf missen hun vriendjes en leraren. Jippe wil ook graag weer naar buiten, zo maakt de jongen duidelijk. Naast de rekenles heeft hij vandaag ook nog een extra leesles met de juffrouw. Heel veel last van zijn twee jongere broertjes heeft hij niet. "Alleen als ze moeten plassen komen ze naar boven, maar dat kunnen ze ook beneden doen," zegt Jippe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen