Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisscholen vrezen voor griepgolf

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 14:49

Basisscholen houden hun hart vast als in Limburg de griepgolf uitbreekt. Er zijn namelijk geen vervangende leraren meer beschikbaar.

"Bij de eerste griepgolf hebben we een probleem", vertelt Peter Groos, voorzitter van Stichting Kom Leren, waar twintig basisscholen in Zuid-Limburg onder vallen.

Naar huis gestuurd
"Voor de kerstvakantie hadden we op scholen al een lichte griepgolf. We hadden geen vervangers dus moest het intern opgelost worden", gaat Groos verder. "Onderwijsassistenten worden ingezet, net als interne begeleiders die dan een iets ander takenpakket krijgen. Op één dag hebben we zelfs een klas naar huis gestuurd." Groos verwacht dat dat vaker voor gaat komen als er geen oplossing komt.

Schrik
Ook op basisscholen in Midden-Limburg is het nijpende lerarentekort merkbaar. "Afgelopen weekend kregen we een melding van een zieke leraar waardoor twee klassen thuis moesten blijven", vertelt Gérard Zeegers, voorzitter van Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT). "Ik schrik daar van. Geen enkele school wil kinderen naar huis sturen."

Vissen bijna op
Vervangers die ze in vaste dienst hebben, zijn al ingezet voor langdurige vervanging. "Ik ben erg blij dat er afgelopen najaar geen griepgolf was, want als die uitbreekt hebben we een groot probleem." Er bestaat wel een regionale pool met vervangers. "Het is een vijver met vissen, maar de vissen zijn bijna op."

Lees ook: Lerarentekort: ‘Zij-instromers zijn druppels op gloeiende plaat’?

Slechtste besluit
Ouders van leerlingen van dertien basisscholen in Leudal en één in Maasgouw hebben al een brief ontvangen over het feit dat het kan voorkomen dat de klassen groter worden gemaakt, omdat er een lerarentekort is. "Of dat we het slechtste besluit moeten nemen om klassen thuis te laten", legt Zeegers uit. "Ouders hebben er begrip voor, maar vinden het ook vervelend. Iedere klas of ieder kind dat verstoken wordt van onderwijs, verdragen wij niet."

Lapmiddelen
Vier jaar geleden kon in Zuid-Limburg een zieke leraar nog vervangen worden. "Een leerkracht reed dan van Roermond naar Maastricht bijvoorbeeld. Maar die heeft nu zelf werk gevonden in eigen omgeving", legt de voorzitter van Stichting Kom Leren uit. "Iedereen is aan het werk nu en daarnaast hebben we te maken met vergrijzing in het onderwijs." Hij hoorde dat er nu wordt geopperd om leerkrachten met de pensioengerechtigde leeftijd langer te laten doorwerken. "Het zijn incidentele oplossingen, lapmiddelen. Er moet structureel iets gebeuren."

Staking
Volgens Groos wordt er niet voor niets gestaakt. "De overheid maakt de verkeerde keuzes." De volgende staking in het basisonderwijs staat op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gepland, ondanks een eerdere toezegging van een salarisverhoging van 4,5 procent. "De meeste scholen van ons gaan staken. We hebben besloten de scholen twee dagen te sluiten. De leraren worden doorbetaald."

Lees ook: Tweedaagse onderwijsstaking in januari?

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen