Overslaan en naar de inhoud gaan

Bas (13) vindt vliegtuigbom uit oorlog

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 16:05

Zoals hij al jaren doet, trok de dertienjarige Bas Pfennings uit Melick vrijdag na school met zijn metaaldetector de velden in op zoek naar spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Waar hij normaal veel kogeltjes tegenkomt, stuitte de scholier dit keer op de Wintergaats in het dorp op een bom.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd erbij gehaald en die bevestigde dat het om een Britse vliegtuigbom ging, een dertigponder fosforbom.

Video: L1

Afstand houden
De hulpdiensten rukten dan ook in groten getale uit om het gebied af te zetten en de bom onschadelijk te maken. "Ik ging na school in de bossen met een metaaldetector op zoek en het eerste signaal was meteen een bom", legt de jongen uit. "Ik belde meteen naar mijn vader. Samen hebben we naar de stempel op de bom gekeken en opgemeten en daarna de politie gebeld. We kregen te horen dat we vijftig meter afstand moesten houden, omdat het explosief vijftig meter straling kan hebben."

Duitse grens
De EOD verplaatste de bom naar een meer open plek bij de Duitse grens, waar de dertigponder tot ontploffing werd gebracht. "Spannend om dit te zien", zegt Bas. "Het is de eerste keer dat ik een bom gevonden heb. Ik denk dat ik er in de toekomst meer ga vinden."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen