Overslaan en naar de inhoud gaan

Bas (13) vindt vliegtuigbom uit oorlog

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 16:05

Zoals hij al jaren doet, trok de dertienjarige Bas Pfennings uit Melick vrijdag na school met zijn metaaldetector de velden in op zoek naar spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Waar hij normaal veel kogeltjes tegenkomt, stuitte de scholier dit keer op de Wintergaats in het dorp op een bom.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd erbij gehaald en die bevestigde dat het om een Britse vliegtuigbom ging, een dertigponder fosforbom.

Video: L1

Afstand houden
De hulpdiensten rukten dan ook in groten getale uit om het gebied af te zetten en de bom onschadelijk te maken. "Ik ging na school in de bossen met een metaaldetector op zoek en het eerste signaal was meteen een bom", legt de jongen uit. "Ik belde meteen naar mijn vader. Samen hebben we naar de stempel op de bom gekeken en opgemeten en daarna de politie gebeld. We kregen te horen dat we vijftig meter afstand moesten houden, omdat het explosief vijftig meter straling kan hebben."

Duitse grens
De EOD verplaatste de bom naar een meer open plek bij de Duitse grens, waar de dertigponder tot ontploffing werd gebracht. "Spannend om dit te zien", zegt Bas. "Het is de eerste keer dat ik een bom gevonden heb. Ik denk dat ik er in de toekomst meer ga vinden."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen