Overslaan en naar de inhoud gaan

Banken beklinken ziekenhuisfusie Orbis en Atrium

Geplaatst opvrijdag 19 december 2014 - 7:47

Op de valreep hebben de banken donderdag de fusie tussen het Atriumziekenhuis in Heerlen en Orbis in Sittard-Geleen beklonken door hun handtekening te zetten onder de financieringsovereenkomst.

Daarmee is de fusie per 1 januari 2015 een feit.

Geheim
De financieringsovereenkomst is een geheim stuk. Ook de vraag onder welke voorwaarden het bankenconsortium (ABN-Amro, ING, BNG en Rabobank) akkoord is gegaan, wil Atriumbestuurder David Jongen - tevens beoogd voorzitter van de raad van bestuur van de fusieorganisatie - niet beantwoorden, laat woordvoerster Marie-José Jamin weten.

550 miljoen
De opluchting en blijdschap bij hem en zijn collega-bestuurder Cees Sterk van Orbis zijn evenwel groot, weet zij. De banken hebben lang geaarzeld, de huiver om langlopende miljoenenleningen van 550 miljoen euro te verstrekken aan het fusieziekenhuis was groot. Vijf jaar geleden werden de eerste fusiegesprekken gevoerd onder druk van zorgverzekeraar CZ. De daadwerkelijke fusie moest keer op keer worden uitgesteld, omdat de banken weigerden hun fiat te geven.

Goedgekeurd
Eerder al gingen de provincie Limburg en de gemeenten Heerlen en Brunssum -die achtergestelde leningen verstrekten- akkoord met de fusie. Ook mededingingsautoriteit ACM en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben de fusie inmiddels goedgekeurd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Eén groot ziekenhuis in Zuid-Limburg onhaalbaar'
Alle borstkankerzorg naar Geleen, artsen Atrium boos
Cliëntenraad Atrium boos over verhuizing borstkankerzorg
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen