Overslaan en naar de inhoud gaan

'Banen schrappen bij Tata Steel is niet de oplossing'

Geplaatst opdinsdag 19 november 2019 - 11:16

Het schrappen van banen bij Tata Steel Europe is niet de oplossing van de problemen van het staalbedrijf.

Tata moet juist investeren, zegt Frits van Wieringen, voorzitter van zowel de Europese als de Nederlandse ondernemingsraad van het bedrijf.

Reorganisatie
Tata kondigde deze week aan 3.000 banen te willen schrappen. In Nederland staan 1.650 banen op de tocht, waarbij het voornamelijk om kantoorbanen gaat.

Maastricht
Tata Steel heeft ook vestigingen in Maastricht. Het is dus nog onduidelijk of daar banen verloren gaan. Twee jaar geleden vielen er bij de Maastrichtse vestigingen ook al ontslagen.

Lees ook: Gevolgen grote reorganisatie Tata Steel nog onbekend

Niet mogelijk
Van Wieringen denkt dat het niet mogelijk is om zoveel banen te schrappen bij het voormalige Hoogovens. "Die mensen op bijvoorbeeld de inkoopafdelingen de afdelingen voor finance en human resource zijn allemaal gewoon aan het werk."

Bovendien is er vorig jaar met de vakbonden in een sociaal plan vastgelegd dat er tot oktober 2021 geen banen verdwijnen, aldus Van Wieringen. "Als de directie dit plan doorzet, dan kunnen we spannende tijden krijgen."

Vakbond FNV
Ook vakbond FNV heeft kritiek op de plannen van Tata. Vakbondsbestuurder Aad in 't Veld is bang dat de Nederlandse activiteiten in een negatieve spiraal terechtkomen. "Ik zie niet in hoe het bedrijf hier beter van wordt, terwijl dat toch juist de bedoeling moet zijn."

Aan plan houden
In Wales is later deze maand nog een bijeenkomst met de directie en de Europese ondernemingsraad van Tata. Dan praat ook In 't Veld weer met de top van het bedrijf. De FNV'er liet maandag al weten dat hij Tata Steel aan het eerder afgesproken sociaal plan wil houden, anders komen er mogelijk acties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen