Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandidos-president vervolgd voor dragen clubkleding

Geplaatst opdonderdag 8 juli 2021 - 10:36

Brian H. (30) wordt vervolgd voor het dragen van kleding van motorclub Bandidos. Dat deed de president van de Heerlense Bandidos-tak tijdens het grote proces tegen de motorclub in april.

Bandidos Holland is een verboden organisatie, zo besloot de Hoge Raad in 2020. Alle uitingen van die specifieke club zijn daarmee ook verboden.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Pyrrusoverwinning
Het verbod van 'Holland' bleek een pyrrusoverwinning. Bandidos Holland was weliswaar verboden, maar lokale chapters mochten blijven bestaan. Onder de streep heeft het verbieden van 'Holland' daarom weinig uitgehaald in de strijd van justitie tegen de motorclub. Het is echter onduidelijk wat het verbod inhoudt voor het dragen van kleding met Bandidos-uitingen.

Bandidos-outfit
Op 21 april was Brian H. in de rechtbank in Maastricht om zijn zegje te doen in het grote Bandidos-proces. Hij was gehuld in een shirt van de motorclub. Op zijn hoofd droeg hij bovendien een pet met van de club en ook op zijn tasje prijkte een Bandidos-tekst. De parketpolitie nam deze spullen in beslag. Brian kreeg een wit shirt terug, zodat hij niet met ontbloot bovenlijf in de rechtbank zat.

Lees ook: Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Verbod genegeerd
Justitie spreekt nu van 'deelneming aan de voortzetting van de werkzaamheid van een verboden organisatie'. Of in goed Nederlands: Brian heeft in de ogen van justitie het verbod van de motorclub genegeerd door het dragen van clubkleding.

"Het dragen van een petje kan niet worden gezien als deelneming aan de werkzaamheid van een verboden organisatie", stelt Brians advocate Gitte Stevens. "Er is geen wet die dat verbiedt." Ze wijst er bovendien op dat Brian niets droeg waar 'Bandidos Holland' op stond.

Veertien maanden
Brian komt aanstaande maandag voor de rechter voor de 'kledingzaak'. Vrijdag hoort hij, samen met 24 andere verdachten, zijn vonnis in het grote proces tegen motorclub Bandidos. Brian hoorde in die zaak een gevangenisstraf van veertien maanden tegen hem eisen. Tegen verschillende kopstukken in dat proces werd 5,5 jaar cel geëist. Harrie Ramakers, president van het Bandidos-chapter in Sittard, moet in de ogen van justitie twintig maanden brommen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen