Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandidos horen strafeis: opgeblazen zaak of schot in de roos

Geplaatst opmaandag 26 april 2021 - 7:14

Leden van motorclub Bandidos horen maandag hun strafeis. Justitie probeert van een reeks losse incidenten één geheel te maken: handelingen verricht door een criminele organisatie.

In totaal zijn er 25 verdachten. De meesten zijn of waren lid van de Sittardse tak van de motorclub.

Lees ook: Gestolen hesje motorclub aanleiding voor massale vechtpartij

Rode draad
Het proces startte op 29 maart en sindsdien boog de rechter zich talloze malen over 'kleinere' voorvallen. Een hoogoplopende ruzie over een schutting, een conflict over een lening van tienduizend euro, een uit de hand gelopen deal met een makelaar. Volgens justitie losten betrokken Bandidos-leden die conflicten steeds op door kameraden van de club erbij te betrekken.

Een en ondeelbaar
En daar zit de kern van het verhaal van de aanklagers. Het zijn weliswaar losse voorvallen, maar Bandidos zou een en ondeelbaar zijn. Je had volgens justitie geen conflict met de persoon, maar met de club. Dat zou ook blijken uit meerdere door de politie afgeluisterde gesprekken en getuigenverhoren.

Een van de belangrijkste wapenfeiten van justitie is daarnaast een massale vechtpartij in Sittard, op 7 mei 2015. Veertien Bandidos zouden toen drie leden van een concurrerende club hebben mishandeld.

Lees ook: Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Hogere straf
Belangrijk wordt ook de rol die de aanklagers bepaalde leden toedichten. Harrie Ramakers (57) was bijvoorbeeld president van de club, maar was hij daadwerkelijk degene die de rest tot (vermeende) misdrijven aanzette? Of waren er anderen die in de ogen van justitie een grote rol vertolkten, al dan niet op de achtergrond? Een leidinggevende rol kan strafverzwarend wegen.

Belgische drugszaak
Na maandag zijn de Bandidos overigens niet klaar in de rechtbank. Alle advocaten komen nog uitgebreid aan het woord tijdens hun pleidooi en eind mei worden de zaken van Marco H. (54) en zijn vrouw behandeld. Dat kon niet eerder, omdat Marco op de eerste dag van het Bandidosproces is gearresteerd in een grote Belgische drugszaak. In juli doet de rechter uitspraak in de Bandidoszaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen