Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandidos-baas Ramakers: 'Zet me maar weer in de cel'

Geplaatst opdonderdag 26 mei 2016 - 19:05

Bandidos-baas Harrie Ramakers is het beu, het wachten op de volgens hem 'nep-strafzaak' die justitie vorig jaar tegen zijn motorclub startte.

"Als dit nog lang duurt, dan loop ik op enig moment zelf wel naar het politiebureau in Maastricht. Dan zeg ik jullie: zet me maar weer in de cel. Want dan móeten ze snel met de rechtszaak komen. Kom maar op. De Bandidos zijn er klaar voor."

Dat vertelt de motorclubleider in een exclusief interview met journalisten Niki van der Naald en Jos Emonts dat vrijdag in De Limburger verschijnt.

Jaar geleden
Vrijdag is het precies een jaar geleden dat Ramakers en meer dan tien andere leden van de omstreden motorclub werden gearresteerd. Hij is naar eigen zeggen 'de leugens van justitie zat'. "Feiten moeten er op tafel liggen. En die zie ik niet. Als de rechter mij veroordeelt voor iets, prima. Dan ben ik ook zo’n grote jongen dat ik ga zitten. Maar nu, nu is het één grote fake van het OM", aldus een getergde Ramakers.

Wat justitie met de arrestaties voor elkaar heeft gekregen - en waar het ze ook om te doen was, vermoedt Ramakers - is feitelijk wel dat de Bandidos 'aan de ketting' zijn gelegd. De in Nieuwstadt wonende biker mag niet buiten de gemeentegrenzen komen en ook geen ontmoeting hebben met andere verdachte Bandidos. Dat leidt tot bijzondere taferelen, bijvoorbeeld in de omgang met zijn zoon en clublid Jeremy.

Geen contact
Aan de gekooide vrijheid van de verdachte
Bandidos komt, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, nog geen einde. Het OM vindt dat de leden van de motorclub ook de komende tijd geen contact mogen hebben met hun medeverdachten en meer dan 52 andere personen. Ook de voorwaarde dat ze niet buiten de grenzen van de gemeente waarin ze wonen mogen komen, moet gehandhaafd blijven. Hoelang nog? Daarover doet het parket Limburg geen uitspraak.

Advocaat Gitte Stevens, die drie Bandidos, onder wie vice-president Marco H., bijstaat, vindt dat het alternatieve scenario van de rechters al te lang heeft genoeg geduurd. "De Bandidos zaten van mei tot november in een cel van twee bij drie meter. Die is wat groter gemaakt: twee bij drie kilometer. Dat lijkt groot, maar het blijft een cel."

Wachten op dossier
De advocaat vroeg de rechtbank voor het laatst in maart om de schorsingsvoorwaarden van haar cliënten op te heffen. Tevergeefs. Het wachten is op het einddossier in het omvangrijke strafproces dat de naam 'Kievit' draagt. Dat zou ergens in juni gereed moeten zijn. Of dat gaat lukken? De zaaksofficieren Henk Peters en Michiel van IJzendoorn streven ernaar om het einddossier voor eind juni gereed te hebben.

Waarbij het OM aantekent "dat een beslissing over een eventuele aanpassing van de voorwaarden niet per se verbonden is aan de afronding van het strafdossier". Anders gezegd: of de Bandidos over ongeveer een maand weer kunnen gaan en staan waar ze willen is nog maar de vraag.

Kaltgestellt
​Gitte Stevens geeft haar antwoord: "Natuurlijk moet dat. De Bandidos zijn al te lang kaltgestellt zonder dat daar een juridische grond voor is. Hun wordt al een half jaar de vrijheid van vereniging en vergadering - een internationaal grondrecht en een mensenrecht - ontzegd. Dat moet ophouden", vindt de advocate. "De rechtbank mag geen gevolg geven aan de politieke wens om tot een verbod van de motorclubs te komen." Voor Stevens is de gekooide vrijheid van de Bandidos een verkapt clubverbod.

Klik hier voor een tijdlijn over de Bandidos in Limburg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bandidos willen clubhuis in Oirsbeek
Motorbendes: minstens één verdachte vrijgelaten
'Harrie Ramakers is boos, verward en teleurgesteld'
Clubadvocaat Bandidos: 'Granaat niet van een motorclub'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen