Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandenrecycler Nederweert wil wereldwijd fabrieken bouwen

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 5:58

Het bedrijf Black Bear uit Nederweert gaat samenwerken met het Duitse concern MMEC Mannesmann.

Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen en ontwerpen van fabrieken.

Carbon Black
Black Bear heeft een manier ontwikkeld om de stof carbon black uit oude banden te halen. Tot nu toe had Black Bear alleen een fabriek in Nederweert. Die fabriek met de naam Dutch Green Carbon, brandde in februari af. Maar het bedrijf en de nieuwe strategische partner zijn ervan overtuigd dat de nieuwe techniek om oude banden te recyclen werkt. Daarom willen ze samen wereldwijd fabrieken gaan bouwen.

Lees ook: Grote brand Nederweert: uren nablussen

'Belangrijke stap'
De samenwerking is volgens algemeen directeur Martijn Lopes Cardozo van Black Bear een belangrijke stap. "Er is veel interesse voor ons concept", zegt Lopes Cardozo. "We zijn in gesprek met vier partijen. Door de samenwerking met MMEC kunnen we nu kant en klare fabrieken gaan leveren."

Herbouw
Het Duitse concern zal ook een rol gaan spelen bij de herbouw van de fabriek in Weert. "Daarover zijn we nu in gesprek met onze andere aandeelhouders", stelt Lopes Cardozo. De fabriek in Nederweert is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en Kargro Groep. Ook hebben veel partijen geinvesteerd in de rubberrecyclinginstallatie. "Vooral een investeerder als het Limburgs Energie Fonds van de provincie wil graag dat de faciliteit herbouwd wordt."

Tegenstanders
Daar is niet iedereen blij mee. Een groep omwonenden verzetten zich tegen de fabriek. Ze maken al langer bezwaar tegen de vergunning. Ze vrezen voor hun gezondheid. Ook hebben ze stof- en stankoverlast door het vele affakkelen in de fabriek.

Bekroond
De technologie van Black Bear is al verschillende keren bekroond. Het bedrijf staat onder andere in de Global Cleantech top 100 van meest innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf haalde vorig jaar miljoenen op. Met die investering moet de techniek verder ontwikkeld worden. Ook wil het daarmee nieuwe fabrieken bouwen.

Video: L1

Toepassing
Carbon Black wordt onder meer gebruikt in inkt, rubber, plastic, verf en banden. Tot nu toe was het hergebruiken van de stof uit banden niet mogelijk. Door het hergebruik van stoffen uit banden hoeft er minder Carbon Black geproduceerd te worden. De stof wordt gemaakt van olie en bij de productie komt veel CO2 vrij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen