Het is nog niet duidelijk of de onlangs afgebrande bandenrecyclefabriek van Dutch Green Carbon in Nederweert wordt herbouwd.
De fabriek wordt mogelijk verplaatst naar industrieterrein Chemelot in Geleen. Dat zegt directeur Martijn Lopez Cardoso van aandeelhouder Black Bear.
De aandeelhouders Black Bear en Kargro buigen zich momenteel over de toekomst van de innovatieve fabriek. Die brandde begin februari af. "Het dak is toen in brand gevlogen. Ook hebben we veel schade door bluswater", kijkt Lopez Cardoso terug. "Maar we hebben ons herpakt en willen zeker proberen de fabriek te herbouwen in Limburg."
Lees ook: Grote brand Nederweert: uren nablussen
Locatie
De herbouw van de fabriek kan op dezelfde plek in Nederweert. Maar een verhuizing naar Chemelot is ook een mogelijkheid. "We zitten nu in het proces dat we met onze partner en geldschieters kijken wat mogelijk is", zegt Lopez Cardoso. "Het hangt ook af van de financiering. We krijgen geld van de verzekering, maar er zal altijd extra kapitaal nodig zijn om de fabriek te herbouwen."
Logische keus
Over die herbouw wordt onder andere gesproken met geldschieters als het Limburgs Energie Fonds en LIOF. Deze partijen willen graag dat de fabriek in Limburg wordt gebouwd. Een keus voor Chemelot zou ook voor de hand liggen omdat ook de investeringsmaatschappij van Chemelot, Chemelot Ventures, heeft geïnvesteerd in Black Bear. Daar staat tegenover dat de huidige fabriek op grond van tweede aandeelhouder Kargro staat.
Overlast
De herbouw van de fabriek zal miljoenen gaan kosten. Bij de herbouw willen de partijen ook kijken hoe ze de overlast kunnen aanpakken. Op dit moment voeren omwonenden een rechtzaak omdat ze vrezen voor hun gezondheid. Ook hebben ze stof- en stankoverlast door het vele affakkelen in de fabriek. "We proberen alle lessen die we in het verleden hebben geleerd, te gebruiken in de nieuwe fabriek. Daarom maken we nieuwe ontwerpen van de fabriek om de overlast tegen te gaan."
Black carbon
In de fabriek werd de stof black carbon uit oude autobanden gehaald. Het spul wordt onder andere gebruikt in inkt, rubber en verf. De stof heeft een zeer milieu-onvriendelijk productieproces. Tot nu toe was het hergebruiken van de stof uit banden niet mogelijk. Nu dat wel kan, hoeft er minder black carbon geproduceerd te worden. De stof wordt gemaakt van olie en bij de productie komt veel CO2 vrij.
Wereldwijd uitrollen
Black Bear, de uitvinder van het concept om carbon black uit autobanden te halen, wil ook in de rest van de wereld fabrieken gaan bouwen. Daarom maakte het onlangs bekend dat het gaat samenwerken met het Duitse concern MMEC Mannesmann. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen en ontwerpen van fabrieken.
Lees ook: Bandenrecycler Nederweert wil wereldwijd fabrieken bouwen
Herbouw in Limburg
Het ligt voor de hand dat ook de nieuwe fabriek in Limburg door het Duitse concern wordt gebouwd. De fabriek in Nederweert won verschillende internationale prijzen. Het bedrijf staat onder andere in de Global Cleantech top 100 van meest innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Black Bear haalde vorig jaar nog miljoenen op waarmee het de fabriek in Nederweert verder wilde ontwikkelen. De brand in februari gooide echter roet in het eten.