Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandengoeroe: 'Marginale keus Pirelli voordeel Verstappen'

Geplaatst opdonderdag 27 augustus 2020 - 7:30

De bandenselectie van leverancier Pirelli voor de rest van de GP's in dit Formule 1-seizoen is een cruciale factor voor de WK-kansen van Max Verstappen.

Dat zegt Kees van de Grint, die in het verleden als banden-ingenieur van Bridgestone een belangrijke rol had bij de serie wereldtitels die Michael Schumacher en Ferrari grepen. Aankomend weekend dient zich op het circuit van Spa-Francorchamps voor Verstappen een serieuze kans op de zege aan, verwacht hij.

Drie van vijf compounds per race
Van de Grint betoogt dat Verstappen met zijn racetalent het verschil kan maken ten opzichte van de concurrentie, wanneer er vooral op (selecties van) bandencompounds met een relatief korte levensduur geracet wordt. Pirelli selecteert voor iedere grand prix drie van de vijf beschikbare compounds. Bandencompound 1 is het snelst en slijt snel, bandencompound 5 is in principe langzamer maar heeft een beduidend langere levensduur.

Kenmerken
De bandenselectie is in handen van de Italiaanse leverancier, en dus niet van de teams zelf. Duidelijk is wel dat de selectie samenhangt met de specifieke kenmerken van ieder circuit: de zachtste band kan bijvoorbeeld op de Red Bull Ring veel meer rondes mee dan op Silverstone, omdat op het Engelse circuit de vele hogesnelheidsbochten meer vergen van de banden dan de voornamelijk langzame bochten in Oostenrijk.

Lees ook: Analyse: Witte streep is voor Verstappen een gouden greep

Keuze
Dat er bij de tweede race op Silverstone voor een 'zachtere' bandenselectie werd gekozen dan bij de eerste race, en er dus meer op de limiet gereden moest worden, speelde Verstappen in de kaart. Van de Grint weet niet welke factoren nog meer worden meegenomen in de bandenselectie, maar hoopt dat de leverancier vaker de limieten durft op te zoeken. "Als Pirelli blijft kiezen voor een specificatie die meer bij Mercedes past, gaan we geen strijd zien tussen Verstappen en Hamilton. Maar als dat wel gebeurt, en het kwartje de andere kant op valt, dan gaan we die strijd wel zien."

Competitie
Van de Grint, die met veel huidige Formule 1-coureurs werkte in verschillende fases van hun carrières, heeft ook nog een ander voorstel dat voor meer spanning en entertainment in de Formule 1 zou moeten zorgen: verschillende bandenleveranciers. Zo was er in het begin van deze eeuw een strijd tussen Bridgestone en Michelin. Dat eerste merk leverde, onder leiding van Van de Grint, de banden aan het dominante Ferrari van Michael Schumacher. Hoewel de terugkeer van die merken op dit moment onwaarschijnlijk is, spreekt Van de Grint de hoop uit dat het ooit weer tot een bandencompetitie komt.

Lees ook: Analyse F1: De Spaanse (banden)spanning blijft uit

Kritiek
De kritiek die Pirelli uit sommige hoeken te verwerken kreeg na de races op Silverstone, vindt hij niet terecht. "Uiteindelijk hebben zij aan iedereen dezelfde banden geleverd. Maar de een gaat daar beter mee om dan de ander. Dat de band kapot gaat kun je niet ontkennen, maar er zijn zeventien anderen waarbij dat niet gebeurt."

GP van België
Een uitgebreide vooruitblik op de GP van België is te zien in het autosportprogramma Pitlane, dat vanaf donderdagavond uitgezonden wordt op L1 TV en de online kanalen. De race is aanstaande zondag rechtstreeks te volgen op L1 Radio en via het liveblog op 1Limburg.nl.

Lees ook: Vier extra races toegevoegd aan Formule 1-kalender

Tour de L1mbourg vanaf zaterdag op L1 TV. Iedere dag vanuit een andere Limburgse gemeente.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen