Overslaan en naar de inhoud gaan

BAL: 'Verrast over matchfixing-verdenking bij Aris'

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 8:06

Verschillende oud-basketballers van eredivisieclub Aris uit Leeuwarden worden ervan verdacht dat ze zich in 2019 hebben laten omkopen om wedstrijden te verliezen. De wedstrijd tegen BAL uit Weert op 4 april was het meest verdacht, zo meldt de NOS.

In totaal gaat het om vier verdachte wedstrijden in het voorjaar van 2019. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft de afgelopen jaren in alle stilte onderzoek gedaan naar de zaak.

Totaal verrast
Voorzitter Jeroen van Veen van BAL (Basketball Academie Limburg) reageert donderdagochtend verrast: "Ik heb gisteren toevallig vernomen dat de NOS vandaag met een bericht zou komen, maar dat het daarbij ook om een wedstrijd tegen ons zou gaan, wist ik niet." Volgens Van Veen, die in maart 2018 het voorzitterschap op zich nam bij BAL, heeft het ISR niet bij de Weerter club aan de bel getrokken: "Wij zijn in het hele voortraject niet benaderd over deze zaak en ons zijn geen vragen gesteld. Dat verbaast me eigenlijk, want dan hadden we ook beter voorbereid kunnen zijn".

Koreaanse gokkers
Vermoed wordt dat de verdachte oud-basketballers van Aris samenwerkten met Koreaanse gokkers die tienduizenden euro's hadden ingezet op de vier wedstrijden. Tijdens de verdachte wedstrijd tegen BAL (eindstand 79-65) was de club uit Weert hekkensluiter van de competitie. Toch had Van Veen geen argwaan over de winst tegen Aris: "Men vond het toen wel verrassend, maar we hebben in datzelfde jaar meer verrassende uitslagen gehad". Grappend voegt hij eraan toe: "Dit was ons eerste wapenfeit tijdens mijn voorzitterschap en dat wordt nu teniet gedaan door deze publicatie. Nee, flauwekul, dit is natuurlijk een serieuze zaak".

Bewustwording
Volgens Van Veen is ook de basketbalwereld de laatste jaren bewust bezig met het gevaar van matchfixing. "Binnen DBL (Dutch Basketball League, red.) zijn er al trajecten aan de gang om spelers daarop te wijzen, spelers worden er ook op geattendeerd in contracten. Er wordt al bewustwording gecreëerd, er zal strenger op gelet worden." Van Veen gaat naar aanleiding van de verdenking tegen de oud-spelers van Aris zelf geen stappen ondernemen. "Ik vind het een zaak die we met het gehele basketbal moeten bekijken en ik verwacht dat DBL wel gaat zeggen wat we met alle clubs samen moeten gaan doen."

'Samenwerken met gokbedrijven'
Van Veen, die in het verleden ook bestuurslid was bij DBL, is zelf van mening dat de sportwereld maar beter kan samenwerken met gokbedrijven. "De markt voor het online gokken in Nederland wordt straks opengesteld voor derde partijen, dus niet alleen voor Toto en Staatsloterij. Los ervan of je samenwerkt met gokbedrijven, er wordt gewoon gegokt op onze wedstrijden. Dan kun je ook maar beter een relatie met die gokbedrijven opbouwen, want zij hebben er ook baat bij dat er geen matchfixing is, want zij verliezen daarbij heel veel. Maar dat is mijn persoonlijke standpunt."

Veel gokmomenten
Op dit moment heeft de sport- c.q. basketbalwereld volgens de BAL-preses geen zicht op wat er gebeurt: "Wij mogen geen overeenkomsten sluiten met buitenlandse gokbedrijven. Maar wij zien die mensen ook wel eens in de zaal zitten. Het gaat vaak om een paar seconden. Als je naar de mogelijkheden kijkt van gokken in basketbalwedstrijden, dan gaat het niet alleen om winnen of verliezen, maar ook wie het laatste balbezit heeft, wie de laatste mogelijkheden in het spel."

'Unieke zaak'
Volgens de NOS gaat het om een 'unieke zaak' in de Nederlandse sportwereld, omdat het nog niet eerder is voorgekomen dat een team wordt verdacht van het manipuleren van zoveel wedstrijden in één seizoen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen