Overslaan en naar de inhoud gaan

'Baexem, Haelen en Grubbenvorst krijgen stations'

Geplaatst opwoensdag 24 april 2019 - 6:52

Baexem, Haelen en Grubbenvorst krijgen de komende jaren allemaal een treinstation.

Dat blijkt tenminste uit een plan van spoorbeheerder ProRail waarover De Telegraaf schrijft. Woensdag worden de plannen officieel gepresenteerd. In 2028 zouden de stations klaar moeten zijn.

Opknapbeurt
De nieuwe opstapplaatsen moeten er samen met de al eerder aangekondigde opknapbeurten van bestaande stations ervoor zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. De stations moeten nog meer dan nu knooppunten worden waar trein, bus en fiets samen komen.

Lees ook: Hoogste cijfer voor station Schin op Geul

Verrassing
Het geplande station Venlo-Grubbenvorst komt als een verrassing. Het plan was om dat te bouwen tegelijk met de elektrificatie van de Maaslijn, maar omdat de kosten daarvan opliepen werd het station een jaar geleden geschrapt.

Lees ook: Streep door aanleg station Grubbenvorst

Leudal
Ook over de stations van Baexem en Haelen wordt al lang gesproken, omdat op de bijna 25 kilometer tussen Weert en Roermond geen enkele plek voor treinreizigers is om op te stappen. Het oorspronkelijke station van Baexem sloot in 1938 de deuren, de laatste trein in Haelen stopte een jaar later.

Lees ook: Leudal wil werk van stations Baexem en Haelen

Maastricht-Noord
Op de lijst van ProRail staat ook 'Maastricht Noord' ingetekend als nieuw station. Dat bestaat echter al sinds 2013, ter hoogte van de wijk Nazareth. Daar stoppen op dit moment alleen treinen op de lijn Maastricht-Heerlen. Volgens de plannen komen er ook perrons voor de trein richting Sittard en Roermond.

Miljarden
In totaal komen er in Nederland 30 stations bij, en worden de bestaande stations opgeknapt. De hele operatie gaat volgens ProRail zo'n 3,5 miljard euro kosten. Dat geld moet komen van het rijk, provincies, gemeenten en de vervoerders zelf.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen