Overslaan en naar de inhoud gaan

Babyboom-konijntjes: 'Er zat blijkbaar een mannetje tussen'

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 21:00

In het konijnenhok van Patricia in Swalmen zaten vijf konijnenvrouwtjes. Althans, dat dacht ze. Het bleek toch dat een van de konijnen een mannetje was. Het gevolg was een overvloed aan babykonijntjes.

"Ik zag een konijn in het hok iets geks doen", vertelt Patricia. "Ik ben er direct naartoe gegaan en heb hem van het vrouwtje afgehaald. Toen wist al genoeg." Een aantal weken later zat ze met 22 kleine konijntjes.

Video: L1

Komt vaker voor
"Dat gebeurt weleens vaker", zegt dierenkenner Karin Beurskens van Onze Beestelboel in Venlo. "Patricia heeft ons om hulp gevraagd omdat ze niet wist wat ze ermee moest. Ze vroeg of wij een aantal konijntjes konden overnemen. Helaas hadden we daar geen plek voor", aldus Beurskens.

Maar dat het in zo'n groten getale gebeurt, is volgens de medewerkster van Onze Beestenboel een uitzondering. "Meestal gaat het om een paar. Dus dan denk je dat je twee vrouwtjes hebt maar het blijkt dus anders. Dan wordt er één nestje geboren."

Overnemen
Patricia hoopt dat mensen haar konijnen willen overnemen, maar dat valt op dit moment nog vies tegen. "Ik heb nu wel twee mensen die konijntjes willen overnemen. Maar ik wil wel dat ze op een goede plek terechtkomen waar ze vervolgens voor altijd blijven. Het zijn nu de feestdagen en dan denken veel mensen wat leuk laten we een konijn nemen. Een aantal maanden later willen ze er weer vanaf."

Herkennen van een mannetje
Volgens Beurskens is het vaak moeilijk om een mannetje te herkennen. "Je moet echt goed naar het geslacht kijken. Maar mannetjeskonijnen kunnen hun scrotum intrekken waardoor het vaak lijkt dat het een vrouwtje is. Daarom adviseer ik eerst om langs te gaan bij iemand die er verstand van heeft. Als je twijfelt, laat je konijn checken."

Zwaar werk
Er komt veel bij kijken om zoveel konijnen te verzorgen. Ze hebben veel eten nodig en dagelijks vers hooi en het hok moet bijna iedere dag worden verschoond. "Ja het is best zwaar, vooral als je gewoon nog een gezin ernaast hebt. Dus ik hoop dat ik veel konijntjes snel blij kan maken met een mooi plekje ergens anders", zegt Patricia.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen