Overslaan en naar de inhoud gaan

Babbeltruc: 'Ik heb staan roepen, dreigen en schelden'

Geplaatst opzaterdag 21 augustus 2021 - 7:00

Een 88-jarige vrouw uit Schinnen werd vorige week slachtoffer van een babbeltruc. Terwijl een vrouw haar bezighield, sloop een man achter haar rug naar boven en nam kostbare sieraden mee.

De hoogbejaarde is nog altijd beduusd. "Ik had net tijdens het afwassen op de radio gehoord dat er weer iemand gewond was geraakt bij een steekpartij en dacht nog: waar gaat het heen op deze wereld”, vertelt ze. Uit het niets kreeg ze bezoek van een man, vrouw en kind die vriendelijk lachend via een zijdeur haar woning betraden. "Het kind vroeg of het naar de wc mocht. Dat vond ik al vreemd, maar ik stond het toe."

Wandelstok als wapen
De vrouw van het drietal werd vervolgens minder vriendelijk. Ze duwde de bejaarde vrouw langzaam de woonkamer in. "Ik loop altijd met een wandelstok en die stond in de kamer. Ik heb hem als een soort wapen uitgestoken en kon zo die vrouw op afstand houden."

Achteraf blijkt de mannelijke crimineel achter de rug van het slachtoffer naar boven te zijn geslopen. "Toen ik met mijn stok de vrouw weer richting deur kreeg, zag ik de man gebukt door de gang lopen. Toen werd ik nog bozer. Ik heb staan roepen, dreigen en schelden - en toen waren ze opeens weg."

Gouden sieraden weg
Nadat de vrouw weer iets tot rust was gekomen, ging ze boven kijken en werden haar angstige vermoedens bevestigd. Alle doosjes, het sieradenkistje en alle laden in haar slaapkamer waren doorzocht. Vooral gouden sieraden waren verdwenen: een horloge, kruisjes, een gouden tientje, een armband en broches.

"Er waren sieraden bij die familieleden graag droegen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, dat vind ik heel jammer. Er lag nog een aantal sieraden in de woonkamer onder een breiwerkje, dat hebben ze gelukkig niet gezien."

Hooguit 10 minuten
De nuchtere senior denkt dat de hele overval hooguit tien minuten heeft geduurd. Ze kan de drie criminelen redelijk beschrijven. Het gaat volgens haar om slecht Nederlands sprekende, getinte mensen. "De man had onnatuurlijk pikzwart haar, de vrouw een onbestemde kleur. Ik weet bijna zeker dat ze een pruik droegen."

Ze heeft de gestolen spullen aan de verzekering gemeld en gaat de zijdeur voortaan ook overdag afsluiten.

Babbeltruc-gezin
De Schinnense was niet de enige die ongewenste gasten aan de deur kreeg. Begin augustus was in Zuid-Limburg een groep mensen actief die met babbeltrucs bij mensen probeerde binnen te komen. Vooral ouderen in het Heuvelland, de Westelijke Mijnstreek en Parkstad zijn slachtoffer. De daders hadden volgens de politie steeds een geloofwaardig verhaal om bij mensen binnen te komen.

Lees ook: Ouderen in Zuid-Limburg slachtoffer van babbeltruc

Niet alleenstaand
Hoewel exacte cijfers over babbeltrucs in onze provincie niet door de politie worden bijgehouden, staan de incidenten niet op zichzelf. Babbeltrucs komen geregeld voor in Limburg. "Ze vinden soms meermaals in een bepaalde wijk of plaats plaats", legt een politiewoordvoerder uit. "Daarna verplaatsen deze criminelen zich naar een ander deel van het land, of naar het buitenland."

Voorkomen
Om babbeltrucs te voorkomen, heeft de politie enkele tips opgesteld. Er wordt aangeraden nooit de deur open te doen zonder door het spionnetje te kijken. Ga verder niet in op verzoeken van onbekenden, zoals een glaasje water. Komt er iemand collecteren? Sluit dan de deur terwijl u geld gaat pakken.

Volgens de politie komen babbeltrucs ook vaak voor bij pinautomaten. De politie raadt aan om nooit hulp te accepteren bij het pinnen, en om je niet te laten afleiden door omstanders.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen