Hubert Bruls, voorzitter van de 25 veiligheidsregio's in Nederland, is niet verbaasd over de plotselinge opleving van het coronavirus.
"Niemand kan verrast zijn over de laatste cijfers. Het RIVM had al voorspeld dat de versoepeling van de coronamaatregelen zou leiden tot meer besmettingen met het coronavirus", zegt Bruls in de uitzending van Limburg Centraal op dinsdag.
De uit Nuth afkomstige Bruls, tegenwoordig burgemeester van Nijmegen, ziet dat het overal erg druk is. "Nederland is niet massaal op vakantie gegaan vanwege de coronacrisis. Iedereen is nu wel massaal aanwezig in de steden."
Verdubbeling besmettingen
De laatste cijfers van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liegen er niet om. In Nederland zijn 987 nieuwe besmettingen vastgesteld in één week, tegen 534 vorige week. Bijna een verdubbeling. Dat het zo snel, zo plotseling gaat, had ook Bruls niet verwacht. Volgens de voorzitter van de veiligheidsregio's lag een nieuwe uitbraak in het najaar eerder voor de hand.
Lees ook: Nog geen tweede golf in Limburg
Opnames in ziekenhuizen
Welke gevolgen de nieuwe besmettingsgolf zal hebben, blijft ook voor hem gissen. "Het duurt ongeveer twee weken voordat bij iemand de eerste ziekteverschijnselen van het coronavirus zich openbaren. Wat de gevolgen zijn voor de ziekenhuizen valt nu dus niet te zeggen, maar de cijfers van het RIVM schudden wel iedereen wakker."
Vrijblijvendheid of strenge regels?
Of er een einde moet komen aan de vrijblijvendheid nu het de verkeerde kant op dreigt te gaan? Bruls houdt liever vast aan het gezonde verstand van de bevolking.
"De regel om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, handhaaf je niet door alleen boetes uit te delen. Dat is met ruim 17 miljoen Nederlanders niet te doen. Als het aantal besmettingen zich doorzet, bestaat de kans dat we op regionaal niveau weer beperkingen instellen en horeca en winkels zullen moeten sluiten."
Vakantie
Nu veel Nederlanders op vakantie naar het buitenland gaan, bestaat de kans dat ze het coronavirus mee naar huis nemen. Vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden, worden dringend verzocht om twee weken thuis in quarantaine te gaan. Dat werkgevers dat 'extra verlof' niet willen betalen, is volgens Bruls te begrijpen. "Mensen nemen zelf het risico. Alhoewel er grensgevallen zijn, maar die zaken lijken me voer voor advocaten."
Lees ook: Vlucht uit risicogebied Bulgarije geland in Maastricht