Overslaan en naar de inhoud gaan

Baanbrekend corona-onderzoek Zuyderland

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 13:45

Onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen en Heerlen hebben een behandeling gevonden om sterfte te verminderen bij covid-19-patiënten.

De sterfte onder de 86 patiënten die deze experimentele behandeling hebben ondergaan, is 65 procent lager dan patiënten die de standaard zorg hebben gekregen. Het gaat om een behandeling met corticosteroïden. Dat zijn bijnierschorshormonen die ontstekingsremmend werken. Bij onvoldoende effect wordt de behandeling uitgebreid met een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt.

Cytokinestorm
Een onderzoeksteam onder leiding van longarts Rémy Mostard heeft de afgelopen drie maanden 172 patiënten bij Zuyderland onderzocht. De helft kreeg wel de experimentele behandeling en de andere helft niet. Het gaat om covid-19-patiënten die ook cytokinestorm hebben, waarbij ontstekingen in het hele lichaam ontstaan. Het vermoeden van cytokinestorm kan met eenvoudige testen worden bevestigd. De kans dat deze groep komt te overlijden is 50 procent.

Positieve resultaten
Bij de nieuwe behandeling is gebleken dat de kans op herstel 79 procent hoger is en dat patiënten gemiddeld zeven dagen eerder weer op de been zijn. De kans dat ze op de intensive care beademd moeten worden is zelfs 71 procent lager. Meer dan honderd patiënten kregen dagelijks de nieuwe behandelmethode. Het experiment werd op 1 april gestart.

Video: L1

Meer overlevingskans
De geneesmiddelen waarmee werd geëxperimenteerd worden vooral gebruikt voor de behandeling van mensen met reuma. Er zijn eerdere experimenten geweest met het middel op covid-19-patiënten die geen opvallend gunstige resultaten lieten zien. De WHO waarschuwde zelfs voor het gebruik ervan. "In deze studie zijn alleen patiënten met het Cytokine Storm Syndroom (CSS) behandeld", zegt onderzoeksleider Robert Landewé van het Zuyderland ziekenhuis. "CSS zie je vaak bij ernstig zieke patiënten, dan slaat het immuunsysteem volledig op hol. In veel gevallen met fatale afloop. Maar met de toediening van deze middelen neemt de overlevingskans beduidend toe."

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ARD. Het is wereldwijd de eerste gepubliceerde grondige studie naar behandelmethoden voor coronapatiënten met een positief resultaat.

Video: Zuyderland Medisch Centrum

Zwaar getroffen
Zuyderland was dit voorjaar een van de zwaarst getroffen ziekenhuizen in Nederland wat betreft het aantal coronapatiënten en de hoeveelheid zorgt die ze nodig hadden. In het ziekenhuis waren van 3 maart tot en met 10 juni ruim 750 covid-19-patiënten opgenomen. Daarvan lagen 120 mensen op de intensive care. Van alle opgenomen patiënten in het Zuyderland stierf 20 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen