Overslaan en naar de inhoud gaan

Baanbrekend corona-onderzoek Zuyderland

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 13:45

Onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen en Heerlen hebben een behandeling gevonden om sterfte te verminderen bij covid-19-patiënten.

De sterfte onder de 86 patiënten die deze experimentele behandeling hebben ondergaan, is 65 procent lager dan patiënten die de standaard zorg hebben gekregen. Het gaat om een behandeling met corticosteroïden. Dat zijn bijnierschorshormonen die ontstekingsremmend werken. Bij onvoldoende effect wordt de behandeling uitgebreid met een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt.

Cytokinestorm
Een onderzoeksteam onder leiding van longarts Rémy Mostard heeft de afgelopen drie maanden 172 patiënten bij Zuyderland onderzocht. De helft kreeg wel de experimentele behandeling en de andere helft niet. Het gaat om covid-19-patiënten die ook cytokinestorm hebben, waarbij ontstekingen in het hele lichaam ontstaan. Het vermoeden van cytokinestorm kan met eenvoudige testen worden bevestigd. De kans dat deze groep komt te overlijden is 50 procent.

Positieve resultaten
Bij de nieuwe behandeling is gebleken dat de kans op herstel 79 procent hoger is en dat patiënten gemiddeld zeven dagen eerder weer op de been zijn. De kans dat ze op de intensive care beademd moeten worden is zelfs 71 procent lager. Meer dan honderd patiënten kregen dagelijks de nieuwe behandelmethode. Het experiment werd op 1 april gestart.

Video: L1

Meer overlevingskans
De geneesmiddelen waarmee werd geëxperimenteerd worden vooral gebruikt voor de behandeling van mensen met reuma. Er zijn eerdere experimenten geweest met het middel op covid-19-patiënten die geen opvallend gunstige resultaten lieten zien. De WHO waarschuwde zelfs voor het gebruik ervan. "In deze studie zijn alleen patiënten met het Cytokine Storm Syndroom (CSS) behandeld", zegt onderzoeksleider Robert Landewé van het Zuyderland ziekenhuis. "CSS zie je vaak bij ernstig zieke patiënten, dan slaat het immuunsysteem volledig op hol. In veel gevallen met fatale afloop. Maar met de toediening van deze middelen neemt de overlevingskans beduidend toe."

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ARD. Het is wereldwijd de eerste gepubliceerde grondige studie naar behandelmethoden voor coronapatiënten met een positief resultaat.

Video: Zuyderland Medisch Centrum

Zwaar getroffen
Zuyderland was dit voorjaar een van de zwaarst getroffen ziekenhuizen in Nederland wat betreft het aantal coronapatiënten en de hoeveelheid zorgt die ze nodig hadden. In het ziekenhuis waren van 3 maart tot en met 10 juni ruim 750 covid-19-patiënten opgenomen. Daarvan lagen 120 mensen op de intensive care. Van alle opgenomen patiënten in het Zuyderland stierf 20 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen