Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische hoornaar gesignaleerd in Stein

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 12:00

De gevreesde Aziatische hoornaar is gesignaleerd in Stein. Volgens de stichting platform Stop invasieve exoten is het voor het eerst dat het agressieve dier in Limburg is waargenomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt dat het om de eerste officiële waarneming in Limburg gaat.

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor bijen en andere inheemse insecten. Het dier staat op de Unielijst van invasieve exoten. Dat zijn dieren die ergens niet thuishoren en de oorspronkelijk fauna in een gebied kunnen verstoren. Overheden zijn verplicht nesten van zulke dieren te vernietigen.

Stein
Een imker in de buurt van de Stadhouderslaan kwam er vorige maand achter dat de Aziatische hoornaar een nest aan het maken was in een oude bijenkorf. Hij gaf de waarneming door aan de Provincie Limburg, die verantwoordelijk is voor de verdelging. Inmiddels is het nest vernietigd.

Uiterlijk
De Aziatische hoornaar is een soort wesp, maar dan wel twee keer zo groot als een 'normale' wesp. Het insect is te herkennen omdat het grotendeels zwart is, met slechts een kleine geeloranje vlek aan het uiteinde van het achterlijf.

Monitoring en verdelging
Volgens de NVWA rukt de Aziatische hoornaar vanuit Frankrijk op naar België en zo naar Nederland. Aangezien Stein alleen door de Maas van België wordt gescheiden, is het opduiken van het dier daar geen al te grote verrassing. De NVWA heeft de taak om de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in Nederland te monitoren; de provincies moeten ervoor zorgen dat het dier zich niet blijvend in Nederland kan vestigen, door nesten van de exoot te vernietigen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen