Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische hoornaar duikt op in Eijsden

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 17:03

Een Aziatische hoornaarsnest is woensdag gespot bij zwembad de Treffer in Eijsden. En dat is bijzonder omdat het insect nooit eerder in Eijsden-Margraten gezien is.

Dat zeggen ongediertebestrijders Bas Italiaander en Wilco Scholtesen. "Dat is wel speciaal", vertelt Italiaander.

Niet de eerste keer
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sinds een aantal jaren vooral in het zuiden van het land opduikt. Zomer vorig jaar werd in Stein al een nest verwijderd. Maar volgens Theo Zeegers van insectenkenniscentrum EIS werd de grote donkere wesp in 2020 ook al gespot in Oirsbeek, Sittard-Geleen en Heerlen. Het insect helemaal uitroeien gaat niet lukken, stelt de ongediertebestrijder. "Het is dweilen met de kraan open. Het wordt steeds warmer in Nederland en de hoornaren uit Azië voelen zich op hun gemak in warmere gebieden", aldus Italiaander.

Lees ook: Aziatische hoornaar maakt opmars in Limburg

Bedreiging
De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor bijen en andere inheemse insecten. Het beestje staat op de lijst van invasieve exoten van Europese Unie. Daar staan dieren op die de oorspronkelijke fauna in een gebied kunnen verstoren. Dat betekent dat nesten verplicht verwijderd moeten worden. Italiaander: "Hele bijenvolken roeien ze uit en dat moet gestopt worden."

Uiterlijk
De Aziatische hoornaar is een soort wesp, maar dan wel twee keer zo groot als een 'normale' wesp. Het insect is volgens Italiaander te herkennen aan de zwarte boven- en gele onderpoten. "Het beestje heeft een zwart lijf met oranje strepen. Ook is hij iets kleiner dat de Europese hoornaar."

Meerdere nesten
Het bestrijden van de donkere wesp is geen gemakkelijke klus. Deze soort heeft niet één, maar twee nesten. "Ze zijn vrij groot en kunnen wel 1000 hoornaren per nest bevatten. De nesten zitten vaak in spouwmuren en hoog in de bomen. In een beschermd pak gaan we naar de beestjes toe", zegt Italiaander.

Lees ook: Aziatische hoornaar gesignaleerd in Stein

'Rustig blijven'
Is een steek gevaarlijk? "Alleen als je allergisch bent. Bel dan direct 112. In feite zal je minder snel gestoken worden door een hoornaar dan door een wesp. Maar als dat wel gebeurt, is de hoeveelheid gif in je lichaam vele malen hoger dan van een wespensteek", legt Italiaander uit.

Maar wat moet je doen als je het insect tegenkomt? "Blijf vooral rustig en doe niks", luidt het advies van Italiaander.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen