Overslaan en naar de inhoud gaan

Azc'ers en studenten leren elkaar kennen door wandeling

Geplaatst opvrijdag 28 mei 2021 - 6:30

Studenten van Zuyd Hogeschool en azc-bewoners gaan in duo's op pad in Maastricht om elkaar al wandelend beter te leren kennen.

Het project Walk and Talk is een gezamenlijk initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Zuyd Hogeschool.

Nederlandse taal
Een van de samengestelde wandelduo's is de Syrische Sagwan en de Valkenburgse studente Jrisa Pluymaekers van de Vertaalacademie. "In eerste instantie gaat het erom dat hij de dingen die hij leert over de Nederlandse taal in de praktijk kan brengen", vertelt Jrisa. "Daarnaast praten we ook veel over de cultuurverschillen."

Video: RTV Maastricht

Dankbaar
Sagwan is sinds april vorig jaar in Nederland. "Ik ben heel blij dat ik hier ben opgevangen en wil me nuttig maken voor dit land. Daarom ben ik hard bezig met het leren van de taal", zegt hij.

Omdat evenementen dit jaar niet door zijn gegaan en veel openbare locaties waren gesloten, was het voor Sagwan en zijn medebewoners van het azc lastig om de Nederlandse taal in de praktijk te leren. "Door dit initiatief kunnen zij toch coronaproof ons land en onze taal leren kennen", vertelt Jrisa.

Syrië
Ongeveer één keer per week wandelt ze samen met Sagwan door Maastricht. "Je leert door de gesprekken ook hoe het leven in Syrië is is", zegt de studente. "En daardoor heb ik wel een beter beeld gekregen van het land en de gebruiken." Als het aan Sagwan ligt, wil hij zodra het veilig is weer terug naar Syrië waar zijn vrouw en kinderen nog zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen