Overslaan en naar de inhoud gaan

Azc-bewoners geschokt: 'Hij wilde iedereen neersteken'

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 17:38

Er heerst onrust onder de bewoners van het asielzoekerscentrum in Echt. Ook voelen ze zich niet veilig. Een medebewoner stak woensdagavond in op verschillende mensen.

Ook omwonenden zijn geschrokken van het steekincident met zeven gewonden, van wie er twee zwaargewond zijn.

Onderzoek
De politie is woensdagmiddag nog bezig met het onderzoek. Verschillende bewoners van het azc zoeken in de loop van donderdag contact met de aanwezige pers in Echt. Ze dragen bordjes met teksten zoals 'IND shame on you', doelend op de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Vriendin van slachtoffer radeloos
Adebayo Peyemi staat er met haar baby ook bij. Ze ziet er verslagen uit en heeft geen oog dicht gedaan afgelopen nacht. Een paar uur eerder zag ze namelijk hoe haar vriend, de vader van haar kind, werd neergestoken. Hij ligt op dit moment nog in het ziekenhuis. Ze gaat niet echt in op vragen. "Help ons", fluistert ze soms met een verdwaasde blik in haar ogen.

Kinderen ontsnapt aan drama
De vrouw krijgt bijval van azc-bewoner Albert Fernandez uit Nicaragua. "Toen de man om 22:00 uur begon in de kamer van een vrouw en haar neerstak zei hij: 'ik ga iedereen neersteken in het azc'. Als hij eerder was geweest, kon hij op de gang ook kinderen hebben neergestoken." Het is nog niet bekend hoe het met alle gewonden gaat. Volgens burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren zijn er in ieder geval geen kinderen gewond geraakt.

Volgens bewoners van het azc is de 24-jarige verdachte van Nigeriaanse afkomst. Hij zou bij een eerder incident in het azc zijn vrouw iets hebben willen aandoen. Bij zijn arrestatie vorige week zou hij zich hevig hebben verzet tegen de politie.

Statement van bewoners
Het statement dat de bewoners willen maken is vooral aan het adres van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De groep van zo'n twintig mensen heeft kritiek op het huidige beleid en wil laten zien wat er kan gebeuren in een azc. "We zitten hier lange tijd en sommige mensen draaien dan door en doen gevaarlijke dingen", zegt een bewoner. "Ik denk dat wat hij deed ook zoiets was", voegt een andere man toe.

Bewoners azc Echt maken statement na steekpartij (22 apr 2021)
Bewoners azc Echt maken statement na steekpartij (22 apr 2021)
Foto: Randy Beaumont (L1)

Ook omwonenden geschrokken
Een buurtbewoonster, die liever anoniem blijft, zegt nog nooit zoveel hulpdiensten te hebben gezien bij het azc als woensdagavond. "Ik hoop dat het probleem zich niet naar buiten verplaatst. Wij willen ons ook veilig voelen", zegt ze. Volgens burgemeester Hessels was er geen dreiging voor omwonenden. "Dit was iemand die flipte binnen het azc zelf", zegt hij over het incident.

Schriftelijke vragen
De lokale partij Partij Nieuw Echt-Susteren heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester en wethouders. "Er hebben zich in korte tijd diverse zeer ongeruste inwoners van Pey gemeld met grote zorgen over hun veiligheid en die van hun gezin in het licht van deze gebeurtenissen", zegt raadslid Jeroen Meulenberg.

De partij wil weten welke acties de gemeente gaat ondernemen om angst en ongerustheid bij zowel omwonenden als azc-bewoners weg te nemen.

Lees ook: Verdachte steekpartij azc al eerder betrokken bij incident

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen