Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

AWACS-proces: uitspraak over maximaal 12 weken

Geplaatst opdonderdag 15 juni 2017 - 15:53

De bestuursrechter in Maastricht doet over maximaal 12 weken uitspraak in een AWACS-zaak, aangespannen door 180 inwoners van de gemeenten Onderbanken en Brunssum.

Ze procederen tegen een besluit van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De zaak diende donderdag,

Derde poging
Het is de derde poging om het ministerie te bewegen tot een compensatieregeling. Al twee keer eerder kreeg een bewindspersoon een tik op de vingers van de Hoge Raad na een procedure van de Vereniging Stop AWACS, maar van een regeling is het nog niet gekomen. Stop AWACS gaf de hoop op.

Gezamenlijk
Nu hebben 180 burgers gezamenlijk beroep aangetekend tegen opnieuw een negatieve beslissing van de staatssecretaris. Ze vragen 1500 euro per jaar als genoegdoening voor de overlast die ze ondervinden van de vliegtuigen van de NAVO-basis, net over de Duitse grens in Geilenkirchen.

Video: Eén van de 180 eisers is het raadslid Hugo Raes uit Onderbanken.. Hij sprak na afloop met verslaggever Lex van Moorsel.

Toelichten
Een tiental van hen kreeg donderdag spreektijd. Daarin mochten ze hun persoonlijke situatie toelichten en vertellen waarom ze vinden dat er gecompenseerd moeten worden. De rechter gaf tijdens de zitting veel ruimte aan de emoties van de ruim 30 aanwezige eisers.

Verweer
Het verweer van de zijde van het ministerie was ambtelijk. In feite komt het erop neer dat de staatssecretaris niet gaat over de vliegbewegingen van en naar de NAVO-basis. En die vliegbewegingen vormen de oorzaak van de overlast. Daarnaast doet het ministerie van Infrastructuur en Milieu er samen met Defensie alles aan om de gevolgen van de overlast te beperken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rechter in Roermond wijst eis stoppen Awacs-lawaai af
Stop Awacs behaalt kleine overwinning bij rechter
Startbaan NAVO-basis Geilenkirchen
Baan NAVO-basis heropend, rust Schinveld voorbij
Onderbanken en Brunssum willen geld voor bestrijden overlast
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen