Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

AWACS-proces: uitspraak over maximaal 12 weken

Geplaatst opdonderdag 15 juni 2017 - 15:53

De bestuursrechter in Maastricht doet over maximaal 12 weken uitspraak in een AWACS-zaak, aangespannen door 180 inwoners van de gemeenten Onderbanken en Brunssum.

Ze procederen tegen een besluit van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De zaak diende donderdag,

Derde poging
Het is de derde poging om het ministerie te bewegen tot een compensatieregeling. Al twee keer eerder kreeg een bewindspersoon een tik op de vingers van de Hoge Raad na een procedure van de Vereniging Stop AWACS, maar van een regeling is het nog niet gekomen. Stop AWACS gaf de hoop op.

Gezamenlijk
Nu hebben 180 burgers gezamenlijk beroep aangetekend tegen opnieuw een negatieve beslissing van de staatssecretaris. Ze vragen 1500 euro per jaar als genoegdoening voor de overlast die ze ondervinden van de vliegtuigen van de NAVO-basis, net over de Duitse grens in Geilenkirchen.

Video: Eén van de 180 eisers is het raadslid Hugo Raes uit Onderbanken.. Hij sprak na afloop met verslaggever Lex van Moorsel.

Toelichten
Een tiental van hen kreeg donderdag spreektijd. Daarin mochten ze hun persoonlijke situatie toelichten en vertellen waarom ze vinden dat er gecompenseerd moeten worden. De rechter gaf tijdens de zitting veel ruimte aan de emoties van de ruim 30 aanwezige eisers.

Verweer
Het verweer van de zijde van het ministerie was ambtelijk. In feite komt het erop neer dat de staatssecretaris niet gaat over de vliegbewegingen van en naar de NAVO-basis. En die vliegbewegingen vormen de oorzaak van de overlast. Daarnaast doet het ministerie van Infrastructuur en Milieu er samen met Defensie alles aan om de gevolgen van de overlast te beperken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rechter in Roermond wijst eis stoppen Awacs-lawaai af
Stop Awacs behaalt kleine overwinning bij rechter
Startbaan NAVO-basis Geilenkirchen
Baan NAVO-basis heropend, rust Schinveld voorbij
Onderbanken en Brunssum willen geld voor bestrijden overlast
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen