Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondklok: 'Relatief rustig, Stein grootste exces'

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 18:14

Op de rellen in Stein na is de eerste avond en nacht van de avondklok relatief rustig verlopen in Limburg. Dat stelt de politie.

"Stein was het grootste exces. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest", vertelt een woordvoerster van de politie.

Bewonderenswaardig
Agenten deelden tussen 21:00 en 04:30 uur wel tientallen boetes van 95 euro uit aan mensen die zonder geldige reden toch op straat waren. Een exact aantal kan de woordvoerster niet geven. "Heel veel mensen die we controleerden hadden wel netjes alle papieren bij. Collega's vonden het bewonderenswaardig hoe mensen de zaken op orde hadden." Ze noemt het dan ook jammer dat Stein er negatief bovenuit schiet, terwijl het algemene beeld rustig was.

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Met afschuw
Zo'n honderd mensen kwamen zaterdagavond bij elkaar in het centrum van Stein. Toen de politie en ME optraden, ontstonden er opstootjes waarbij een agent lichtgewond raakte. Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen zegt 'met afschuw' gekeken te hebben naar de gebeurtenissen in Stein. "Dit was bewust de confrontatie opzoeken met ons. Ik vind dat je je mening moet en mag geven, maar de confrontatie met de politie opzoeken hoort daar niet bij."

Video: L1

Aanhoudingen
De enige veertien aanhoudingen zaterdag werden in Stein verricht. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zij kregen wel allemaal een boete van 95 euro voor het negeren van de avondklok. In Nederland werden in totaal 25 overtreders aangehouden, van wie er dus 14 in Stein.

Voorbereid
De Limburgse politie was voorbereid op het handhaven van de avondklok. Er werden meer agenten ingezet. "Het gaat over tientallen mensen", zegt de politiewoordvoerster. "Niet alleen agenten op straat, maar ook bevoegde medewerkers van onder andere opsporing en infrastructuur houden zich nu bezig met handhaven." Ook de komende dagen zijn meer agenten op straat te vinden. "Hoelang dat zo blijft, hangt af van de ontwikkelingen en hoe het beeld is."

Op zaterdag 21:00 uur ging voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een avondklok in. Dat betekent dat vanaf dat tijdstip tot 4:30 uur de volgende ochtend niemand buiten mag zijn, tenzij daar een geldige reden voor is. De avondklok geldt in ieder geval tot en met 9 februari.

Lees ook: Avondklok gaat in: dit mag je wel en niet

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen