Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondklok: 'Relatief rustig, Stein grootste exces'

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 18:14

Op de rellen in Stein na is de eerste avond en nacht van de avondklok relatief rustig verlopen in Limburg. Dat stelt de politie.

"Stein was het grootste exces. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest", vertelt een woordvoerster van de politie.

Bewonderenswaardig
Agenten deelden tussen 21:00 en 04:30 uur wel tientallen boetes van 95 euro uit aan mensen die zonder geldige reden toch op straat waren. Een exact aantal kan de woordvoerster niet geven. "Heel veel mensen die we controleerden hadden wel netjes alle papieren bij. Collega's vonden het bewonderenswaardig hoe mensen de zaken op orde hadden." Ze noemt het dan ook jammer dat Stein er negatief bovenuit schiet, terwijl het algemene beeld rustig was.

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Met afschuw
Zo'n honderd mensen kwamen zaterdagavond bij elkaar in het centrum van Stein. Toen de politie en ME optraden, ontstonden er opstootjes waarbij een agent lichtgewond raakte. Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen zegt 'met afschuw' gekeken te hebben naar de gebeurtenissen in Stein. "Dit was bewust de confrontatie opzoeken met ons. Ik vind dat je je mening moet en mag geven, maar de confrontatie met de politie opzoeken hoort daar niet bij."

Video: L1

Aanhoudingen
De enige veertien aanhoudingen zaterdag werden in Stein verricht. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zij kregen wel allemaal een boete van 95 euro voor het negeren van de avondklok. In Nederland werden in totaal 25 overtreders aangehouden, van wie er dus 14 in Stein.

Voorbereid
De Limburgse politie was voorbereid op het handhaven van de avondklok. Er werden meer agenten ingezet. "Het gaat over tientallen mensen", zegt de politiewoordvoerster. "Niet alleen agenten op straat, maar ook bevoegde medewerkers van onder andere opsporing en infrastructuur houden zich nu bezig met handhaven." Ook de komende dagen zijn meer agenten op straat te vinden. "Hoelang dat zo blijft, hangt af van de ontwikkelingen en hoe het beeld is."

Op zaterdag 21:00 uur ging voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een avondklok in. Dat betekent dat vanaf dat tijdstip tot 4:30 uur de volgende ochtend niemand buiten mag zijn, tenzij daar een geldige reden voor is. De avondklok geldt in ieder geval tot en met 9 februari.

Lees ook: Avondklok gaat in: dit mag je wel en niet

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen