Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondklok? Deze mensen mogen wel nog naar buiten

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 16:39

Het demissionair kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20:30 en 4:30 uur mag er dan niemand meer naar buiten. Op de maatregel worden wel een paar uitzonderingen gemaakt, onder meer voor mantelzorgers.

Mensen mogen ook in het geval van een calamiteit of voor "dringende hulp aan mens en dier" nog wel naar buiten, aldus premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie.

Uitvaart
Wie naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland mag eveneens nog na 20:30 uur de straat op. Ook voor wie onderweg is in verband met een uitvaart, of een gerechtelijke oproep en dit kan aantonen, wordt een uitzondering gemaakt.

Hond
Verder mogen mensen in hun eentje hun hond aangelijnd uitlaten na ingang van de avondklok. Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een speciaal formulier meenemen. Voor een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van de hond is zo'n formulier dan weer niet nodig.

Wie naar Nederland reist moet wel kunnen laten zien dat hij of zij uit het buitenland komt, bijvoorbeeld met een vervoersbewijs.

Mantelzorg
Ook mantelzorgers mogen na 20.30 uur nog naar buiten, net als mensen die per se naar hun werk moeten of daarvan terugkomen. Als voorbeeld noemt Rutte verpleegkundigen, die dan wel een werkgeversverklaring nodig hebben. Volgens MantelzorgNL hebben mantelzorgers een zogenoemde 'verklaring noodzakelijke mantelzorg' nodig.

Uitzonderingen
Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan.

Boete en misdrijf
Op het overtreden van de maatregel komt een boete van 95 euro te staan, aldus Rutte. Het maken van een valse werkgeversverklaring staat gelijk aan fraude en is daarmee een misdrijf, zegt de premier.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de avondklok.

De Kamer zou woensdag over de kwestie debatteren, maar het debat wordt waarschijnlijk pas donderdag gehouden. Als de Kamer instemt, is er nog enige tijd nodig om de maatregel goed in te voeren, aldus de premier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen