Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondje waterpijp roken leidde tot verwoestende brand

Geplaatst opmaandag 17 augustus 2020 - 6:01

Wat een ontspannen avondje thuis moest worden, werd een grote nachtmerrie voor Ramon A. (33). Hij stak per ongeluk zijn huurappartement in Vaals in brand toen hij een waterpijp wilde aansteken.

Door de brand op 24 januari moest het appartementencomplex aan de Laatbankstraat worden ontruimd.

Lees ook: Arrestatie na brand appartementencomplex Vaals

Vaalse vlammenzee
Zo'n twintig bewoners verbleven na de brand zelfs een tijd in een hotel. Twee mensen liepen brandwonden op en moesten naar het ziekenhuis. Meteen rees de vraag of de brand was aangestoken. Ramon werd gearresteerd en moest verantwoording afleggen voor zijn aandeel in de Vaalse vlammenzee.

Desastreus idee
Ramon komt oorspronkelijk uit Iran en vertelde de politie dat het daar gebruikelijk om geregeld een waterpijp te roken. Hij vond hier in Nederland echter geen goede kooltjes om de pijp te laten branden. "Dus ik deed benzine op een doekje en stak dat aan, zodat de kool zou branden", verklaarde hij bij de politie. Zijn ingeving pakte desastreus uit: de fles benzine vloog in brand.

Bidden voor brandweer
In een mum van tijd sloegen de vlammen om hem heen. Ramon bracht zijn hondje snel naar het balkon. "En toen kon ik alleen nog maar bidden dat de brandweer op tijd zou zijn." Dat bleek het geval. Ramon en zijn hondje werden gered. Van zijn appartement was echter niets meer over. Woningstichting Krijtland berekende dat de schade zo'n 76.000 euro bedroeg.

'Alsof ik gek ben'
Maanden later wordt de Iraniër nog dagelijks geconfronteerd met zijn dure ongeluk. "Ik ben alles kwijt, ben eenzaam. Sinds de brand word ik genegeerd door familie en vrienden. Ze doen alsof ik een gek ben. Iedereen heeft mij verlaten. In dat huis was ik ook alleen, maar ik hield van mijn woning. Nu heb ik die niet meer. Mijn uitkering is stopgezet en ik hoor maar niets van de gemeente."

Justitie wil dat de dertiger wordt veroordeeld tot 150 uur taakstraf, omdat hij 'verwijtbaar onvoorzichtig heeft gehandeld'. Op 26 augustus doet de rechter uitspraak in die zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen