Overslaan en naar de inhoud gaan

Auw mik: Maastrichtse studente brouwt bier van oud brood

Geplaatst opvrijdag 21 december 2018 - 18:39

Sommigen gooien oud brood gewoon weg, anderen voeren er de eendjes mee. De Maastrichtse studente Laura Nieboer bedacht een andere oplossing. Zij tovert oud brood namelijk om tot bier.

Inmiddels is ze 16 kilo oud brood en 200 liter bier verder. Het 'broodbier' draagt de naam Pieke.

Voedselverspilling
"We verspillen ongeveer 9,5 kilo brood per persoon per jaar", zegt Nieboer. "Dat zijn twaalf broden. Als je een brood per week eet zou je daar drie maanden per jaar van kunnen eten. Ik wil laten zien dat een afvalproduct een nieuw A-kwaliteit product kan maken", zegt Laura.

Twee sneetjes
Er gaan ongeveer twee sneetjes brood in een biertje. Het brood komt voornamelijk van lokale bakkerijen, maar in de toekomst wil Laura ook het brood gebruiken dat supermarkten over hebben.

Vlaaibier
Naast brood wil ze ook nog met andere levensmiddelen gaan experimenteren. In de toekomst gaat ze wellicht experimenteren met - hoe bourgondisch - overgebleven vlaaien: 'vlaaibier' dus.

Award
Nijboer won met haar bier de Maastricht Student Entrepreneur Award 2018.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen