Sommigen gooien oud brood gewoon weg, anderen voeren er de eendjes mee. De Maastrichtse studente Laura Nieboer bedacht een andere oplossing. Zij tovert oud brood namelijk om tot bier.
Inmiddels is ze 16 kilo oud brood en 200 liter bier verder. Het 'broodbier' draagt de naam Pieke.
Voedselverspilling
"We verspillen ongeveer 9,5 kilo brood per persoon per jaar", zegt Nieboer. "Dat zijn twaalf broden. Als je een brood per week eet zou je daar drie maanden per jaar van kunnen eten. Ik wil laten zien dat een afvalproduct een nieuw A-kwaliteit product kan maken", zegt Laura.
Twee sneetjes
Er gaan ongeveer twee sneetjes brood in een biertje. Het brood komt voornamelijk van lokale bakkerijen, maar in de toekomst wil Laura ook het brood gebruiken dat supermarkten over hebben.
Vlaaibier
Naast brood wil ze ook nog met andere levensmiddelen gaan experimenteren. In de toekomst gaat ze wellicht experimenteren met - hoe bourgondisch - overgebleven vlaaien: 'vlaaibier' dus.
Award
Nijboer won met haar bier de Maastricht Student Entrepreneur Award 2018.