Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoschade door hoogwater: 'Meestal naar de sloop'

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 10:46

De afgelopen weken hebben veel auto's in Limburg waterschade opgelopen. Meestal zijn deze wagens niet meer te herstellen omdat de schade te groot is.

"Het zijn meestal de elektronische componenten die onder water hebben gestaan en daardoor stuk zijn", zegt Maurice Moors woensdag op L1 Radio. Hij is eigenaar van een autoschadebedrijf in Valkenburg.

Video L1

Elektronische componenten
Door de wateroverlast in die gemeente hebben veel auto's waterschade. In zijn bedrijf staan nu twaalf auto's, maar bij de meeste wagens is geen herstel mogelijk. "De meeste auto's die wij hier hebben staan, hebben tot boven aan het dashboard in het water gestaan", zegt Moors. "Motorisch is er in feite niets mis mee, je zou ze gewoon kunnen starten en dan lopen ze. De problemen zitten hem in de elektronische componenten, zoals computers, kabels en regeleenheden van de airbags." Door het water ontstaat er corrosie op deze onderdelen en daardoor ontstaan er uiteindelijk problemen. "Daardoor kunnen er kortsluitingen ontstaan waardoor bijvoorbeeld de airbag er plots uitschiet", aldus Moors.

Auto's schade hoogwater (ANP !!!!)
Foto: ANP

Verzekering
Hoeveel auto's in totaal waterschade hebben opgelopen in Limburg is nog niet bekend. De verzekeraars zijn nog bezig met het inventariseren van de schade, maar het is duidelijk dat het om een aanzienlijk aantal wagens gaat. Of de eigenaars van de auto's de schade vergoed krijgen, hangt af van hun verzekering. "Bij een allriskverzekering is de schade gedekt, een eigenaar die alleen een WA heeft, krijgt niets", zegt Moors.

Sloop
De meeste auto's die flinke waterschade hebben opgelopen, gaan naar de sloop. "De verzekeraar schakelt opkopers in en wie het hoogste bod doet, mag de auto komen ophalen. Het plaatwerk, dus de motorkap, portieren en bumpers daar is niets mis mee. Die kunnen nog gebruikt worden voor andere auto's", stelt Moors. "De rest is voor de sloop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen