Een Maastrichtse advocaat is onterecht beboet omdat hij een flesje chocolademelk vasthield achter het stuur. Dat flesje werd door een slimme camera aangezien voor een telefoon.
Volgens jurist Mark Bergers uit Maastricht bewijst het incident dat de slimme camera's die kunnen zien of automobilisten een telefoon vasthouden, helemaal niet zo slim zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht vindt dat ten onrechte een link met het nieuwe, slimme camerasysteem wordt gelegd. De boete is volgens het OM opgelegd via een ander camerasysteem van een oudere generatie.
Flesje drinken
Bergers vecht via zijn website boete.nu verkeersboetes aan. Hij deed dat ook voor de Maastrichtse strafrechtadvocaat Vasco Chorus, die de boete had gekregen. "Ik heb tijdens het autorijden nooit mijn telefoon in mijn hand en kon me dat ook niet voorstellen", zegt Chorus. "Vanwege werkdrukte heb ik contact gezocht met Mark en hij heeft die boete aangevochten."
249 euro
Het nieuwe, slimme camerasysteem dat telefoongebruik achter het stuur kan zien, is pas sinds 16 november in gebruik. Volgens Bergers is de foto van Chorus eind mei geknipt, tijdens de pilotperiode, toen hij in de buurt van Nieuwegein reed. De 'overtreding' werd direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Enkele weken later viel de brief van het CJIB op zijn deurmat, een boete van 249 euro. Bergers vroeg het dossier op en zag dat er een foto was toegevoegd. "Op de foto was duidelijk te zien dat Vasco geen telefoon vasthield, maar het flesje. Daarop heb ik een bezwaar ingediend en heeft het Openbaar Ministerie uiteindelijk de boete vernietigd", zegt Bergers.
Lees ook: Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in verkeer
De Maastrichtse jurist heeft op zichzelf niks tegen op slimme camera's. Ze verhogen de verkeersveiligheid. "Maar dan moeten ze wel goed werken. Ik vind het kwalijk dat ze niet altijd goed functioneren en dat automobilisten ten onrechte beboet worden."
Ander slim systeem
Volgens een woordvoerder van het OM in Utrecht is de foto gemaakt met de 'Monocam', een ander slim systeem van de politie. "Er zitten standaard twee agenten bij die camera, die de foto's controleren. Daarbij is in dit geval kennelijk iets misgegaan." De woordvoerder vindt het bezwaarlijk dat Bergers de link legt met het nieuwe slimme systeem dat half november werd gelanceerd. "Dat systeem is van de nieuwste generatie en is veel slimmer dan de Monocam. Het heeft een veel kleinere foutmarge. Zo'n flesje chocolademelk zou daar echt niet doorheen glippen.
Daar komt bij dat er nog helemaal geen boetes met het nieuwe systeem zijn uitgeschreven, zegt het OM. "We vinden het erg jammer dat Bergers ten onrechte een relatie legt met het nieuwe systeem. Dat ondermijnt het draagvlak in de samenleving."