Overslaan en naar de inhoud gaan

Automobilist beboet voor flesje chocolademelk

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 11:32

Een Maastrichtse advocaat is onterecht beboet omdat hij een flesje chocolademelk vasthield achter het stuur. Dat flesje werd door een slimme camera aangezien voor een telefoon.

Volgens jurist Mark Bergers uit Maastricht bewijst het incident dat de slimme camera's die kunnen zien of automobilisten een telefoon vasthouden, helemaal niet zo slim zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht vindt dat ten onrechte een link met het nieuwe, slimme camerasysteem wordt gelegd. De boete is volgens het OM opgelegd via een ander camerasysteem van een oudere generatie.

Flesje drinken
Bergers vecht via zijn website boete.nu verkeersboetes aan. Hij deed dat ook voor de Maastrichtse strafrechtadvocaat Vasco Chorus, die de boete had gekregen. "Ik heb tijdens het autorijden nooit mijn telefoon in mijn hand en kon me dat ook niet voorstellen", zegt Chorus. "Vanwege werkdrukte heb ik contact gezocht met Mark en hij heeft die boete aangevochten."

249 euro
Het nieuwe, slimme camerasysteem dat telefoongebruik achter het stuur kan zien, is pas sinds 16 november in gebruik. Volgens Bergers is de foto van Chorus eind mei geknipt, tijdens de pilotperiode, toen hij in de buurt van Nieuwegein reed. De 'overtreding' werd direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Enkele weken later viel de brief van het CJIB op zijn deurmat, een boete van 249 euro. Bergers vroeg het dossier op en zag dat er een foto was toegevoegd. "Op de foto was duidelijk te zien dat Vasco geen telefoon vasthield, maar het flesje. Daarop heb ik een bezwaar ingediend en heeft het Openbaar Ministerie uiteindelijk de boete vernietigd", zegt Bergers.

Lees ook: Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in verkeer

De Maastrichtse jurist heeft op zichzelf niks tegen op slimme camera's. Ze verhogen de verkeersveiligheid. "Maar dan moeten ze wel goed werken. Ik vind het kwalijk dat ze niet altijd goed functioneren en dat automobilisten ten onrechte beboet worden."

Ander slim systeem
Volgens een woordvoerder van het OM in Utrecht is de foto gemaakt met de 'Monocam', een ander slim systeem van de politie. "Er zitten standaard twee agenten bij die camera, die de foto's controleren. Daarbij is in dit geval kennelijk iets misgegaan." De woordvoerder vindt het bezwaarlijk dat Bergers de link legt met het nieuwe slimme systeem dat half november werd gelanceerd. "Dat systeem is van de nieuwste generatie en is veel slimmer dan de Monocam. Het heeft een veel kleinere foutmarge. Zo'n flesje chocolademelk zou daar echt niet doorheen glippen.

Daar komt bij dat er nog helemaal geen boetes met het nieuwe systeem zijn uitgeschreven, zegt het OM. "We vinden het erg jammer dat Bergers ten onrechte een relatie legt met het nieuwe systeem. Dat ondermijnt het draagvlak in de samenleving."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen