Overslaan en naar de inhoud gaan

Autodiefstal in Limburg als enige gestegen

Geplaatst opwoensdag 18 juli 2018 - 12:07

In Limburg zijn er dit jaar tot nu toe méér voertuigen gestolen dan vorig jaar, terwijl landelijk het aantal diefstallen juist is teruggelopen.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Stijging
In onze provincie werden in de eerste helft van 2018 in totaal 848 voertuigen meegenomen door dieven.
Vooral personenauto's (347) en brommers (346) werden ontvreemd. Het aantal gestolen voertuigen ligt ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 822 voertuigen verdwenen.

Grens
Landelijk liep het aantal diefstallen juist terug van 11.882 naar 11.193, een daling van bijna 6 procent. Vooral de diefstallen van gewone auto's daalde fors. De stichting, die met verschillende partijen voertuigcriminaliteit aanpakt, heeft wel een verklaring voor het verschil. "Een grensregio is aantrekkelijk voor dieven om hun slag te slaan,' zo zegt directeur Titus Visser van de STAVC. "Dieven zijn in een half uur in het buitenland."

GPS
De landelijke daling komt volgens de stichting omdat personenauto's steeds moderner worden en bijvoorbeeld met GPS-apparatuur gevolgd kunnen worden.

In Limburg werden tussen 1 januari en 1 juli de volgende voertuigen gestolen:
347 personenvoertuigen
346 bromfietsen
70 bedrijfsvoertuigen
63 motors
18 aanhangers/opleggers

Politie
De politie bevestigt het beeld, en wijt het grote aantal autodiefstallen in de provincie net als de stichting aan de grensligging. Een voorlichter geeft ook toe dat de aanpak van voertuigdiefstal niet de allerhoogste prioriteit heeft. "Bovendien zie je vaak dat autodiefstal weer een verband heeft met andere vormen van misdaad", vertelt een woordvoerder. "Een auto wordt bijvoorbeeld gestolen om als vluchtauto te dienen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen