Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto-inbraken Limburg met vijftien procent afgenomen

Geplaatst opdinsdag 21 januari 2020 - 14:17

Het aantal auto-inbraken in Limburg is in 2019 met ruim vijftien procent afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, in kaart gebracht door LocalFocus.

Landelijke trend
Het aantal geregistreerde inbraken in voertuigen zakte van 3.275 in 2018 naar 2.762 vorig jaar. Daarmee volgt Limburg de landelijke trend. Ook in de rest van het land registreerde de politie minder auto-inbraken: negen procent.

Weert uitzondering
Vooral de grote Limburgse gemeenten lieten een daling zien. Alleen in Weert werden in 2019 meer inbraken geregistreerd: 87 vorig jaar tegenover 78 in 2018. Maastricht en Sittard-Geleen zagen bijna dertig procent minder inbraken dan een jaar eerder. Ook in Heerlen, Venlo en Roermond werden minder auto's opengebroken.

75 procent toename
Enkele plattelandsgemeenten zagen wel een toename. In Mook en Middelaar was die het grootst. Daar steeg het aantal auto-inbraken met 75 procent, van acht in 2018 naar veertien vorig jaar. Daarmee mag de gemeente zich niet langer de plek met de minste inbraken van Limburg noemen. In Simpelveld werd vorig jaar twaalf keer in auto's ingebroken; het laagste van de provincie. Ook in Vaals werd fors meer ingebroken. De gemeente zag een stijging van 25 procent ten opzichte van 2018.

Heerlen bovenaan
Ondanks de afname van het aantal diefstallen uit voertuigen, blijft Heerlen wel provinciaal koploper. Omgerekend naar het aantal bewoners, werd in de Parkstadgemeente 4,4 keer ingebroken per duizend inwoner. Dat is nipt meer dan Maastricht en Roermond (beide 4,3 keer per duizend inwoners) en Vaals (4,0). Relatief het minste werd ingebroken in Meerssen, waar op iedere duizend inwoners 0,7 inbraken werden gepleegd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen