Overslaan en naar de inhoud gaan

Auteur boek Moszkowicz: 'Niemand hoeft te twijfelen'

Geplaatst opwoensdag 3 oktober 2018 - 11:37

Schrijver Marcel Haenen van de biografie over Max Moszkowicz benadrukt dat niemand hoeft te twijfelen aan het verhaal dat de Maastrichtse strafpleiter in vier concentratiekampen heeft gezeten.

Verschillende mensen, onder wie de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer, spraken dinsdag hun twijfel uit over het kampverleden van Max sr. Moszkowicz dat staat beschreven in het boek 'De Bokser'.

Lees ook: 'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Transportlijst
Marcel Haenen vertelt in de L1 Ochtendshow dat er echter bewijzen zijn dat hij in Duitse concentratiekampen heeft gezeten. "Max Moszkowicz werd van Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar is een transportlijst van met alle namen waar hij ook op staat. Max was toen 15 jaar", somt Haenen op. "Ook is hij in Auschwitz opgeleid tot metselaar. Hij staat in het klassenboek van die metselaarsschool."

Hersenbloeding
Haenen heeft overigens Moszkowicz zelf niet gesproken voor het boek. "In 2004 is Max getroffen door een hersenbloeding. Hij is nu niet in staat om verhalen te verhalen." De informatie werd verzameld aan de hand van archieven en interviews met mensen die net als Moszkowicz de concentratiekampen wisten te overleven.

Fascinerend
"Het fascinerendste is dat zo'n man na de oorlog moederziel alleen terugkeert en een goede week na het einde van de oorlog op markt in Maastricht stond." Moszkowicz ontwikkelt zich vervolgens tot meest bekende strafadvocaat van Nederland. "Hij verdedigde mensen met de stelling 'slechte mensen bestaan niet'."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen