Overslaan en naar de inhoud gaan

Auteur boek Moszkowicz: 'Niemand hoeft te twijfelen'

Geplaatst opwoensdag 3 oktober 2018 - 11:37

Schrijver Marcel Haenen van de biografie over Max Moszkowicz benadrukt dat niemand hoeft te twijfelen aan het verhaal dat de Maastrichtse strafpleiter in vier concentratiekampen heeft gezeten.

Verschillende mensen, onder wie de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer, spraken dinsdag hun twijfel uit over het kampverleden van Max sr. Moszkowicz dat staat beschreven in het boek 'De Bokser'.

Lees ook: 'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Transportlijst
Marcel Haenen vertelt in de L1 Ochtendshow dat er echter bewijzen zijn dat hij in Duitse concentratiekampen heeft gezeten. "Max Moszkowicz werd van Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar is een transportlijst van met alle namen waar hij ook op staat. Max was toen 15 jaar", somt Haenen op. "Ook is hij in Auschwitz opgeleid tot metselaar. Hij staat in het klassenboek van die metselaarsschool."

Hersenbloeding
Haenen heeft overigens Moszkowicz zelf niet gesproken voor het boek. "In 2004 is Max getroffen door een hersenbloeding. Hij is nu niet in staat om verhalen te verhalen." De informatie werd verzameld aan de hand van archieven en interviews met mensen die net als Moszkowicz de concentratiekampen wisten te overleven.

Fascinerend
"Het fascinerendste is dat zo'n man na de oorlog moederziel alleen terugkeert en een goede week na het einde van de oorlog op markt in Maastricht stond." Moszkowicz ontwikkelt zich vervolgens tot meest bekende strafadvocaat van Nederland. "Hij verdedigde mensen met de stelling 'slechte mensen bestaan niet'."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten