Overslaan en naar de inhoud gaan

Auteur boek Moszkowicz: 'Niemand hoeft te twijfelen'

Geplaatst opwoensdag 3 oktober 2018 - 11:37

Schrijver Marcel Haenen van de biografie over Max Moszkowicz benadrukt dat niemand hoeft te twijfelen aan het verhaal dat de Maastrichtse strafpleiter in vier concentratiekampen heeft gezeten.

Verschillende mensen, onder wie de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer, spraken dinsdag hun twijfel uit over het kampverleden van Max sr. Moszkowicz dat staat beschreven in het boek 'De Bokser'.

Lees ook: 'Nog steeds twijfel over kampverleden Max Moszkowicz sr.'

Transportlijst
Marcel Haenen vertelt in de L1 Ochtendshow dat er echter bewijzen zijn dat hij in Duitse concentratiekampen heeft gezeten. "Max Moszkowicz werd van Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar is een transportlijst van met alle namen waar hij ook op staat. Max was toen 15 jaar", somt Haenen op. "Ook is hij in Auschwitz opgeleid tot metselaar. Hij staat in het klassenboek van die metselaarsschool."

Hersenbloeding
Haenen heeft overigens Moszkowicz zelf niet gesproken voor het boek. "In 2004 is Max getroffen door een hersenbloeding. Hij is nu niet in staat om verhalen te verhalen." De informatie werd verzameld aan de hand van archieven en interviews met mensen die net als Moszkowicz de concentratiekampen wisten te overleven.

Fascinerend
"Het fascinerendste is dat zo'n man na de oorlog moederziel alleen terugkeert en een goede week na het einde van de oorlog op markt in Maastricht stond." Moszkowicz ontwikkelt zich vervolgens tot meest bekende strafadvocaat van Nederland. "Hij verdedigde mensen met de stelling 'slechte mensen bestaan niet'."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen