Overslaan en naar de inhoud gaan

Astmacentrum Ciro Horn bestaat 100 jaar: dubbel gevoel

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 20:39

Dit jaar bestaat Ciro in Horn 100 jaar. Het kennis- en behandelcentrum voor patiënten met een complex chronische longaandoening moet dit feestje vanwege corona op gepaste wijze vieren.

Voor de medewerkers van Ciro is het een dubbel gevoel om tijdens de derde golf een jubileum te moeten vieren.

Spannende tijd
Sinds de uitbraak van het coronavirus fungeert het kennis- en behandelcentrum als opvang voor mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis hebben gelegen om zo de druk op de ziekenhuisbedden te verminderen. Ellian Lenaers werkt al 31 jaar bij Ciro in Horn en maakte de toestroom van een nieuw soort longpatiënt van dichtbij mee. "Het was heel onwerkelijk. We kregen ineens met patiënten met een nieuwe zorgvraag te maken waar wij geen ervaring mee hadden. Dat was voor ons ook een spannende tijd", zegt de verpleegkundige.

Dubbel gevoel
Door de huidige situatie is het groots vieren van een 100-jarig jubileum lastig. Tijdens de coronacrisis neemt Ciro post coronapatiënten met onderliggend longlijden over van ziekenhuizen. Vandaar dat Ciro vrijdag op gepaste wijze het feestje toch een beetje viert met het bakken van wafels voor alle medewerkers en patiënten. "Het voelt toch wel een beetje dubbel. Maar het is toch ontzettend welkom na zo'n jaar als het afgelopen jaar", zegt Lenaers.

Gelijkenissen
Bij hier vieren van een jubileum wordt vaak teruggekeken naar vroeger. En daar zien ze toch aardig wat gelijkenissen bij Ciro. "We zien gelijkenis met de gebeurtenissen van vandaag en van 100 jaar geleden. Waar we nu een goede hoop hebben op een succesvol vaccin tegen Covid-19 waarmee het virus de kop in wordt gedrukt, verbleven patiënten met tuberculose 100 jaar geleden een lange tijd in het destijds genaamde Sanatorium Hornerheide om te kuren en genezen van deze longziekte, totdat er medicatie beschikbaar was", aldus Ingrid Augustin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ciro.

Stoflongen
In 1968 werd het Sanatorium omgedoopt tot Longcentrum Hornerheide om mijnwerkers met stoflongen te behandelen. Nadat de mijnen werden gesloten richtte het centrum zich op astma en COPD-patiënten in Astmacentrum Hornerheide. In 2005 is Ciro opgericht. De organisatie werd in 2010 zelfstandig met aandeelhouders Maastricht UMC+ en Proteion. "Ciro heeft zich altijd goed weten aan te passen aan de gezondheidsvragen van het moment. Zo bieden we nu gespecialiseerde behandelingen op maat, waarbij patiënten onderdeel uitmaken van het team van specialisten", zegt Augustin.

Festiviteiten
Overige festiviteiten rondom het jubileum staan later dit jaar gepland. Mits de situatie rondom het coronavirus het toelaat. "De regio zal worden uitgenodigd om vanaf zondag 6 juni deel te nemen aan een kunsthistorische route op het terrein van Ciro in Horn. Tijdens deze wandeling staat alles in het teken van kunst én historie", vertelt Augustin.

Op 22 oktober nodigt Ciro haar (oud)-patiënten uit om deel te nemen aan een speciaal evenement.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen