Overslaan en naar de inhoud gaan

Aspergestelling Nederweert blijft behouden

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 8:57

De begin dit jaar ontdekte aspergestelling bij Nederweert blijft bewaard. Het verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog werd in januari dit jaar ontdekt bij werkzaamheden aan een brug over de Noordervaart.

De gemeente meldt nu dat de stelling wordt verplaatst, omdat de Brug Hulsen waar de antitankversperring werd gevonden, wordt gesloopt en vervangen.

Lees ook: Aspergestelling uit de oorlog ontdekt bij brug Nederweert

Versperring
Een aspergestelling bestaat uit een ondergrondse betonnen constructie met gaten, waarin balken schuin naar voren kunnen worden geplaatst. Deze stellingen werden eind jaren '30 in Nederland aangelegd als blokkade tegen tanks en andere voertuigen. De versperring in Nederweert maakte deel uit van de Peel-Raamstelling, een van de verdedigingslinies die waren aangelegd tegen een mogelijke Duitse aanval. De Nederlandse fortificaties bleken tijdens de Duitse inval van mei 1940 overigens van weinig waarde, omdat Duitse parachutisten op de eerste oorlogsdag al landden bij Den Haag en Rotterdam.

Verplaatst
De stelling in Nederweert is een van de weinige aspergestellingen die nog bewaard zijn gebleven. Het gevaarte wordt losgemaakt van de huidige brug en twee meter naar achteren verplaatst, zodat die straks weer aansluit op de nieuwe brug. Ook wordt er een manier gezocht om het verdedigingswerk zichtbaar te houden.

De nieuwe brug wordt groter en sterker, zodat er zwaardere voertuigen overheen kunnen. Komend voorjaar moet de nieuwe Brug Hulsen klaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen